You are here

Τι λέει ο Τύπος: Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός 2002 από Υπουργικό

21/09/2001 09:01
Η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο και η προώθησή του στη Βουλή, απασχολεί σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Εκτενής αναφορά γίνεται και στα ντοκουμέντα που ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αποκαλύψει σε δημοσιογραφική διάσκεψη, αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε για το ρόλο που διαδραμάτισε στη κρίση του Χρηματιστηρίου. Επίσης η επίσκεψη εξαμελούς επιτροπής του Συμβουλίου Ευρώπης για αξιολόγηση της Κύπρου σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνει για την καταπολέμηση ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος απασχολούν τον τύπο.

Προϋπολογισμός 2002

Υπό τον τίτλο «Έλλειμα £655 εκατομμύρια το 2002» η Οικονομία του Φιλελεύθερου γράφει ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο «απορρέουν αισιόδοξα μηνύματα». Αναφερόμενη στα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού, που χθες εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η εφημερίδα σημειώνει ότι παραμένει ελλειματικός κατά £655 εκατομμύρια έναντι των «£704,4 του προηγούμενου χρόνου». Το δημοσιονομικό έλλειμα σε σχέση με το ΑΕΠ, αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, πέφτοντας στο 2,4% έναντι του αναμενόμενου για φέτος 2,6% ενώ ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 2%. Τα στοιχεία αυτά κρίνονται ικανοποιητικά αφού συμβαδίζουν με τους ευρωπαϊκούς στόχους της Κύπρου.

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στην ανοδική πορεία που ακολουθεί ο Οργανισμός χρηματοδότησης στέγης αφού κατά το 2000 αύξησε κατά 30,9% το ενεργητικό της σε σχέση με το 1999.

Απαντήσεις θα δώσει ο Τάκης Κληρίδης σε επικριτές του

Καυτά ντοκουμέντα αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σχετικά με τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για ανάμειξή του στη κρίση του ΧΑΚ, γράφει η Οικονομία της Σημερινής. Αφορμή για τις αποκαλύψεις του Υπουργού στάθηκε το υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών η πρώην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες στον Υπουργό για εμπλοκή του στην εισδοχή δύο εταιρειών αλλά και μεσολάβησή του για μή κλείσιμο του ΧΑΚ.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση στην οικονομία, ενώ σήμερα και αύριο συσκέπτονται οι υπουργοί Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρώπης για να εξετασθούν οι επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ενίσχυση της ειδικής μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος

Η Οικονομική Αλήθεια αναφέρει ότι μετά το πέρας χθεσινής συνάντησης με εξαμελή επιτροπή του Συμβουλίου Ευρώπης, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Κύπρος έχει μια εξαιρετική συνεργασία με όλες τις χώρες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, ενώ ταυτόχρονα η νομοθεσία μας για το θέμα είναι σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα. Παράλληλα η στελέχωση της Ειδικής μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος θα εδραιωθεί και θα ενισχυθεί με προσωπικό έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Η εξαμελής Επιτροπή πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψη αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μέτρα που λαμβάνει για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα σχόλια της έκθεσης που η Επιτροπή ετοίμασε από την πρώτη επίσκεψη ήταν θετικά τόσο για τη νομοθεσία όσο και για τα προληπτικά μέτρα που η Κύπρος λαμβάνει για το θέμα.