You are here

Τι λέει o τύπος: Έχασαν τον ύπνο τους αλλά δεν φταίνε

06/12/2001 09:11
Η «ανάκριση» των διοικητών των δυο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών του τόπου είναι το μεγαλύτερο θέμα που παρουσιάζεται στο σημερινό οικονομικό τύπο, ενώ αλλού έχουμε άρθρα για τον τουρισμό, το φορολογικό και την επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες ζητώντας στοιχεία αναφορικά με τη δομή του κεφαλαίου τους. Και οι τρεις εφημερίδες, «Αλήθεια», «Φιλελεύθερος» και «Σημερινή», κάνουν αναφορά στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση και στο πως αντέδρασε η χρηματαγορά στα νέα για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Όπως είναι γνωστό, η κυπριακή χρηματαγορά επιδοκίμασε τη νέα προσπάθεια για λύση με μεγάλη άνοδο που έφερε το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 140 μονάδες, με αυξημένο όγκο συναλλαγών που έφτασε στα £12 εκ.

Απόρριψαν τις κατηγορίες περί εμπαιγμού των επενδυτών

Η χθεσινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, που είχε ως «φιλοξενούμενους» τους κ.κ. Σόλων Τριανταφυλλίδη και Κίκη Λαζαρίδη είναι το κύριο θέμα των οικονομικών ένθετων των κύριων εφημερίδων, οι οποίες με διαφορετικό τρόπο παρουσιάζουν την χθεσινή συνεδρία των επιτροπών. Ελάχιστη ήταν η πίεση που ασκήθηκε γράφει ο «Φιλελεύθερος», σε ευθύς κατηγορίες αναφέρεται η «Αλήθεια» ενώ η «Σημερινή» μιλά για εξονυχιστικό έλεγχο που ασκήθηκε στους δυο μεγάλους άντρες των τραπεζικών μας οργανισμών. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη περί «θησαυρισμού» όσων επένδυαν στη Λαϊκή Τράπεζα και την καθυστέρηση ένταξης της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ όπως και στην υποδιαίρεση της μετοχής της. Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τα μεγάλα κέρδη που παρουσίασε τότε ο οργανισμός και εννοούσε τα δώρα για τα 100χρονα του οργανισμού. Όσον αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι αυτό δεν μπορούσε να καθοριστεί από τον ίδιο αλλά από τις αρχές του ΧΑΑ. Αναφορικά με την υποδιαίρεση της μετοχής παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος κίνηση αλλά έγινε για καλύτερη διαπραγμάτευση της μετοχής και όχι «γιατί θέλαμε την μια φούσκα να την κάνουμε διπλή». Και οι δυο απόρριψαν τις κατηγορίες, ενώ ο κ. Λαζαρίδης πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας αναφορά και στο ανεπαρκές νομικό πλαίσιο λέγοντας ότι και αυτό ευθύνεται για την πορεία του ΧΑΚ.

Κληρίδης – Ντενκτάς έσπρωξαν τον δείκτη

Το δεύτερο κυριότερο θέμα του «Φ» είναι η χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση και πως αυτή αντέδρασε στα «μαντάτα» για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις χρηματιστών οι οποίοι αποδίδουν τη χθεσινή «απογείωση» του δείκτη στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Αλλού γίνεται αναφορά στις εξηγήσεις που ζητά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Κίκης Γιάγκου, αναφορικά με την πώληση της εταιρείας Cycom στην Globalsoft. Ο κ. Γιάγκου στο παρελθόν είχε «κατηγορήσει» και τον υπουργό Οικονομικών για εμπλοκή του στο θέμα πώλησης της Novasys στην Globalsoft, κατηγορίες που απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τον Υπουργό.

Μόνο στο 10% η μείωση του τουρισμού για τον Οκτώβριο

Η «Οικονομία» της «Αλήθειας» αναφέρει ότι η μείωση του τουρισμού κατά τον μήνα Οκτώβριο ήταν στο 10% και ότι συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλους προορισμούς που είχαν πτώση της τάξης του 70%. Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού, κ. Ρολάνδη, για προσέλκυση τουρισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στις προτάσεις της ΣΕΚ για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο «να μην μειωθεί το βιοτικό επίπεδο χαμηλά αμειβομένων, συνταξιούχων κ.α». Το άρθρο παραθέτει τα 13 σημεία από τα οποία αποτελείτε η πρόταση.

Στοιχεία για τα καθαρά κεφάλαια ζητά η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η «Σημερινή» αναφέρεται σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς όλα ανεξαιρέτως τα Χρηματιστηριακά γραφεία από τα οποία ζητά να δώσουν στοιχεία για τα καθαρά τους κεφάλαια. Σκοπός του ελέγχου που επιχειρείτε είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον οι εξασφαλίσεις που δόθηκαν με την ενεχυρίαση μετοχών επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση των εταιρειών. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα κάνει αναφορά στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που θα προκύψει από την «εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό κεκτημένο». Αναμένεται ότι με την εναρμόνιση η Αρχή Ηλεκτρισμού θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές κατά 20% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.