You are here

Τι λέει ο Τύπος: Έκκληση συναίνεσης και φορολογική αναδιάρθρωση

05/10/2001 10:00
Η ανάλυση του προϋπολογισμού για το 2002 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών και το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία του τόπου από τις διεθνείς εξελίξεις είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον σημερινό οικονομικό τύπο. Σε άλλα θέματα γίνεται αναφορά στην απάντηση που έδωσαν η κυβέρνηση, ο υπουργός και οι χρηματιστές στις κατηγορίες για καταδολίευση του επενδυτικού κοινού που εξαπέλυσαν χτες οι πρόεδροι των πρώην εποπτικών αρχών του ΧΑΚ και της κεφαλαιαγοράς.

Συστράτευση όλων των εμπλεκομένων μερών για αντιμετώπιση της κρίσης.

Ως κύριο θέμα την ανάλυση του Προϋπολογισμού για το 2002 φιλοξενεί ο Οικονομικός Φιλελεύθερος δίνοντας έμφαση στις «πολλαπλές ενωτικές αναφορές» που έκανε ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης ανέλυσε χτες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2002 τονίζοντας την ανάγκη μιας κοινής συναινετικής γραμμής για αντιμετώπιση της επικείμενης κρίσης, που απορρέει από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή, ευαίσθητη στις παγκόσμιες εξελίξεις οικονομία εξαρτημένη στον τουρισμό «που εκ των πραγμάτων είναι και ο πλέον ευαίσθητος σε τέτοιες εξελίξεις».

Μέσα στα πλαίσια δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας είναι η αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και η δημιουργία και λειτουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων. Παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ότι το Χρηματιστήριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για το Σταθεροποιητικό Ταμείο.

Αλλού ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο πάγωμα τον προσπαθειών για κοινό δείκτη με Κάιρο και Τελ-Αβίβ λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών ενεργειών.

Πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κρίσης

Τη φορολογική αναδιάρθρωση που παρουσίασε μαζί με τον προϋπολογισμό ενώπιον της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης έχει ως κύριο θέμα της η «Σημερινή». Παραθέτει δηλώσεις του υπουργού σύμφωνα με τις οποίες «στόχος είναι η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος που να είναι ελκυστικό για τις διεθνείς επιχειρηματικές μονάδες και ταυτόχρονα συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ».

Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκου Ρολάνδη, σύμφωνα με τις οποίες οι κρατήσεις τουριστών για τον χειμώνα του 2002 παρουσιάζονται μειωμένες αν και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2001 υπήρξε αύξηση μέχρι 5%.

Απαντήσεις σε Σορόκο και Παπαδόπουλο.

Συνέχεια στο σήριαλ για το ποιος ευθύνεται για τον καταποντισμό του ΧΑΚ δόθηκε χθες με την απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι κ.κ. Σορόκος και Παπαδόπουλος. Η εφημερίδα Αλήθεια φιλοξενεί δηλώσεις-απαντήσεις της κυβέρνησης, των χρηματιστών και του υπουργού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπόβαλε το ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκαν τότε αφού δεν είχαν εξουσίες για να υπογραμμίσουν έτσι την καταδολίευση του κοινού και να διαμαρτυρηθούν για αυτό;

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών Σταύρος Αγρότης είπε ότι ασχολείτο με την επιβολή ποινών αντί να ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο θεσμός. Είπε, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος υπέβαλε τότε εισηγήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν αλλά υλοποιήθηκαν δύο χρόνια μετά.

Ο κ. Υπουργός απαντώντας στις κατηγορίες είπε ότι η τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου που είχαν επωμιστεί την ευθύνη της εποπτείας του θεσμού, δεν είχαν πάρει οποιαδήποτε μέτρα αλλά απλά κατάγγειλαν το θέμα αλλού.