You are here

Τι λέει ο τύπος: Ελεγκτικό νυστέρι για GLC

18/10/2001 09:22
Ο ελεγκτικός οίκος Arthur Andersen συνεχίζει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Globalsoft για να διαπιστωθεί κατά πόσο η εταιρεία έδωσε παραπλανητικές πληροφορίες για τα κέρδη της, ενώ παράλληλα ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη η ακρόαση για τους Λυκούργο Κυπριανού και Ρόη Πογιατζή για χειραγώγηση τιμών. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο κονδυλίου ύψους £4 εκ. για τη στήριξη και ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας.

«Οξυγόνο» £4 εκ. παίρνει ο τουρισμός

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες, κονδύλι για την στήριξη και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας, αναφέρει ο «Φ» στο κύριο άρθρο του. Το κονδύλι αφορά υλοποίηση εισηγήσεων του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Νίκου Ρολάνδη. Κύριος σκοπός των μέτρων που θα υλοποιηθούν είναι η προβολή της Κύπρου ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού με άμεση διαφήμιση ή έμμεση με την κάθοδο ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων για να διαπιστώσουν από μόνοι τους την ασφάλεια του νησιού. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, επανέλαβε ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από τις διεθνείς εξελίξεις».

Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα κάνει αναφορά στη χθεσινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής κατά την οποία εξετάστηκε η «ανυπαρξία μηχανισμών υλοποίησης» προτάσεων που κατάθεσε το συμβούλιο του ΧΑΚ από τον καιρό που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2000.

«Ξεσκονίζουν» λογαριασμούς»

Με τον πιο πάνω τίτλο φιλοξενεί η «Σημερινή» το κύριο άρθρο της, για την έρευνα που διεξάγει στα βιβλία της εταιρείας Globalsoft ο ελεγκτικός οίκος Arthur Andersen. Οι όροι εντολής της έρευνας αποσκοπούν στην εξακρίβωση κατά πόσον η εταιρεία έδωσε παραπλανητικά στοιχεία για την κερδοφορία της, τόσο στο ενημερωτικό της δελτίο όσο και στα αποτελέσματα της. Η «Σημερινή» αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η έρευνα επικεντρώνεται σε δυο σημεία. Το πρώτο είναι η εγκυρότητα των πληροφοριών που παρείχε η εταιρεία αναφορικά με την κερδοφορία της από εργασίες στο εξωτερικό και δεύτερο, να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρείας και των έξι εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στις παρθένες νήσους.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ομολογία των πρώην μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιαγκου Δημητρίου και Ντιμη Λοϊζίδη, για εταιρίες που εισήχθηκαν στο ΧΑΚ παρά την ΑΡΝΗΤΙΚΗ απόφαση της Επιτροπής. Κατά την άποψη
των δυο πρώην μελών «η δομή της Επιτροπής και ο τρόπος λήψης αποφάσεων συνιστούσε σημαντική αδυναμία».


Αδυναμέι να κατονομάσει πρόσωπα ο "πρώην" της Επ. Κεφαλαγοράς

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν θυμάται ποιοι τον πίεσαν» σκάζει σαν πρώτη είδηση της η εφημεριδα «Αλήθεια» την αδυναμία του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ανδρέα Χαραλάμπους, να θυμηθεί τα ονόματα των ατόμων που συνομίλησε για την επίσπευση της εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων εταιρειών για εισαγωγή τίτλων τους στο ΧΑΚ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Χαραλάμπους αναφέρεται σε επιστολή του σε δέκα εταιρίες στις οποίες υπήρξε παράβαση, όμως πιστεύει ότι δεν υπήρξε παράνομη συμπεριφορά από τα εμπλεκόμενα ονόματα. Οι εταιρίες που αναφέρονται στην επιστολή του κ. Χαραλάμπους είναι: New Mararthon, Hawai Hotels, Zorpas και Υιοι, Confine, Marketrends, Astarti Developments, CLR Financial Services, Prochoice Financial Services, Staravia, Stelmar και Transoil.

Αλλού η εφημερίδα γράφει για την ακρόαση της υπόθεσης που εκκρεμεί εναντίον του Λυκούργου Κυπριανού και του Ρόη Πογιατζή για χειραγώγηση της τιμής των μετοχών της Aremisoft με εκμετάλλευση εμπιστευτικών και απόρρητων πληροφοριών. Σύμφωνα με το άρθρο της «Αλήθειας», από την εξέταση της υπόθεσης θα διαφανεί κατά πόσο οι υπεράκτιες εταιρείες ενεργούσαν ή προέβαιναν σε χειραγώγηση τιμών. Στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι έχει ζητηθεί από τη γενική εισαγγελία να διερευνήσει πιθανή χειραγώγηση τιμών μέσω ορισμένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στις Παρθένες Νήσους και που αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της Globalsoft.