You are here

Τι λέει ο τύπος: Έντονη Κριτική στον Αυξεντίου

04/01/2002 09:08
Πρώτο θέμα στον ημερήσιο οικονομικό τύπο, αποτελεί η παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, χθες, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξε παραδοχή από τον Αυξέντη Αυξεντίου, ότι υπήρξε καταδολίευση των επενδυτών στο χρηματιστήριο, κατά την περίοδο του 1999.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», πρώτο θέμα υπό τον υπέρτιτλο «Ναί, υπήρξε καταδολίευση» αποτελεί η παραδοχή ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της βουλής, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, για τα γεγονότα στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999. Επισημαίνονται επίσης, οι υποδείξεις του κ. Αυξεντίου προς την βουλή, αφενός, «να περιορίσει την έρευνα της, σε εκείνους που έκαναν πράξεις με δόλο ή εκμεταλλεύθηκαν τα κενά της νομοθεσίας», αφετέρου δε, κάλεσε την Επιτροπή να αναζητήσει τις ευθύνες για τα όσα έγιναν την περίοδο 1999, στο Συμβούλιο του ΧΑΚ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε άλλες στήλες, γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Κύπρου – Ελλάδας, στα πλαίσια της όποίας έρχονται στην Κύπρο δύο ειδικοί της ελληνικής επιτροπής, για τις ΕΠΕΥ. Γίνεται επίσης αναφορά, στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρία και την σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη και την επάνοδο στο «πάτωμα» της μετοχής της Globalsoft.

Στις δηλώσεις Αυξεντίου στη βουλή και με τον υπέρτιτλο «Τα πήραν και έφυγαν...» αναφέρεται και το ένθετο «Οικονομία – Χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή». Επισημαίνονται ακόμη, τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι κατατεθειμένα στο εξωτερικό και προέρχονται από την Κύπρο, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για διοχέτευση ποσού πέραν των 600 εκατομμυρίων δολ. Κατά την περίοδο της μεγάλης σφαγής των επενδυτών το έτος 1999.

Άλλες ειδήσεις στο ένθετο «Οικονομία – Χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» είναι οι συνέπειες από την αύξηση της Α.Τ.Α. οι οποίες στο σχετικό ρεπορτάζ χαρακτηρίζονται αμφιλεγόμενες. Γίνεται επίσης, αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη, σύμφωνα με τις οποίες οι «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον τουρισμό», ενώ σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι έφθασαν στο ζενίθ οι αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» κυρίαρχο θέμα αποτελεί η παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Στο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ομοβροντία βουλευτών κατά Αυξεντίου» σημειώνεται η έντονη κριτική των μελών της Επιτροπής για τις χιλιάδες μετοχές που πήραν σε ιδιωτική τοποθέτηση μέλη της οικογένειας του. Στους υπότιτλους του ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης: «Πουργουρίδης – Κουλίας: Αν χρησιμοποιούσαν το όνομα και τη θέση σας θα πρέπει να παραιτηθείτε Αυξεντίου: Δεν επηρεάζω εγώ τις αποφάσεις των ενήλικων παιδιών μου».

Σε άλλες στήλες, αναφέρεται ότι υποβλήθηκε από ιδιώτη αίτηση για διάλυση της δημόσιας εταιρίας «Ανόρθωση Επενδύσεις», με το αιτιολογικό ότι η εταιρία αδυνατεί να εξοφλήσει οφειλές προς τον ίδιο. Επίσης αναφέρεται, ότι «η αίτηση της Crown Resorts ξανά στη ατζέντα του Δ.Σ. του ΧΑΚ την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ σημειώνεται ότι η βρετανική τράπεζα HSBC ύστερα από την εξαγορά τουρκικής τράπεζας, θα έχει υποκατάστημα και στις κατεχόμενες περιοχές.