You are here

Tι λέει ο Τύπος: Εσκεμμένη η παραπλάνηση των επενδυτών

04/10/2001 09:42
Οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν χθες τα πρώην μέλη των εποπτικών αρχών κατά χρηματιστές, μεγαλομετόχους και δημοσιογράφους ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, για εμπαιγμό και εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού είναι το θέμα που απασχολεί κατά κύριο λόγο τον σημερινό οικονομικό τύπο. Σε άλλα άρθρα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΒ, κ. Μιχαλάκη Ζιβανάρη, για την ανάγκη διεύρυνσης της βάσης της οικονομίας μας και απεξάρτησή της από τον τουρισμό. Αλλού αναφέρεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντόναλντ Μπλάντερ, κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Εκμετάλλευση επενδυτών από χρηματιστές

Κάτω από δυνατούς τίτλους όπως «Πόθεν έσχες για το σκάνδαλο» του Φιλελεύθερου και «Καταδολίευσαν το κοινό; - Ναι αμέ» της Αλήθειας, φιλοξενούν οι δύο εφημερίδες τα άρθρα τους αναφορικά με το τι συνέβηκε κατά την χθεσινή έρευνα των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής που σκοπό έχει να καταλογίσει ευθύνες για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι Ντίνος Παπαδόπουλος και Φρίξος Σορόκος απάντησαν καταφατικά σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε εσκεμμένη παραπλάνηση των επενδυτών ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Λουκάς Λουκά κατηγόρησε τους εκδότες για παραπληροφόρηση του επενδυτικού κοινού μέσω των ενημερωτικών δελτίων. Ο κ. Αντώνης Ζαμπάς άφησε να νοηθεί ότι οι χρηματιστές εκμεταλλεύτηκαν τη διπλή ιδιότητα τους ως σύμβουλοι επενδύσεων και πωλητές ενώ ο κ. Σορόκος τους κατηγόρησε για καταδολίευση του επενδυτικού κοινού αφού έκαναν πράξεις και στην συνέχεια «τις μοίραζαν προς το συμφέρον τους».

Αναφορά έγινε επίσης στα ονόματα των Σόλων Τριανταφυλλίδη και Κίκη Λαζαρίδη και αφορούσαν τις δηλώσεις των δύο διοικητών οι οποίες, όπως ανάφερε ο κ. Καρύδας, έγιναν σε περιόδους που βοηθούσαν την ανακοπή της πτώσης ή την ανακοπή της άλογης ανόδου. Ο κ. Καρυδάς ανάφερε επίσης ότι κανένας εκ των δύο δεν προέβη σε οποιαδήποτε συναλλαγή κατά το 1999. Κατά τη συζήτηση για τις συναλλακτικές κινήσεις μεγαλομετόχων έγινε αναφορά στα ονόματα των Γαλαταριώτη και Λανίτη.

Βολές και κατά ορισμένων δημοσιογράφων έριξε ο κ. Σορόκος λέγοντας ότι αφού αγόραζαν μετοχές πριν τη δημοσίευση θετικών αναφορών για τις εταιρείες στη συνέχεια προέβαιναν σε πωλήσεις μετά τη δημοσίευση.

Η Κύπρος απορρίπτει κάθε κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου Χρήματος.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απέστειλε χθες επιστολή προς όλες τις εμπορικές τράπεζες με ονόματα και λογαριασμούς που πιθανόν να συνδέονται με την τρομοκρατία, υιοθετώντας έτσι την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Οικονομίας της Σημερινής. Στη συνέχεια αναφέρεται στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντοναλντ Μπλάντερ, τον οποίο ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για πάταξη της τρομοκρατίας ενώ παράλληλα του έδωσε έντονα και το μήνυμα ότι δεν βρέθηκε κανένας λογαριασμός στην Κύπρο από αυτούς που δόθηκαν στην Κύπρο για εξέταση.

Αναγκαιότητα η απεξάρτηση από τον Τουρισμό

Την αναγκαιότητα διεύρυνσης της βάσης της οικονομίας και την απεξάρτησή της από τον τουρισμό τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Ζιβανάρης, που παραχώρησε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της Ετήσιας Έκθεσης της Ομοσπονδίας για το 2000, σύμφωνα με άρθρα των εφημερίδων «Φιλελεύθερος» και «Αλήθεια». Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε την ανάγκη λήψης ριζικών μέτρων ούτως ώστε η ένταξη στην Ευρώπη να μην βρει τις επιχειρήσεις απροετοίμαστες. Ο κ. Ζιβανάρης δήλωσε, επίσης, ότι η ΟΕΒ «θα συνδράμει στην όλη προσπάθεια της κυβέρνησης για διαμόρφωση μιας πολιτικής, η οποία να μειώσει την οποιαδήποτε επίδραση ή ύφεση στην κυπριακή οικονομία».