You are here

Τι λέει ο Τύπος: Έσοδα ΧΑΚ, επενδύσεις ΤΚΑ και ασφαλιστικά στο προσκήνιο

30/07/2001 09:08
Το πλεόνασμα του ΧΑΚ συγκριτικά με το 1999, οι επενδύσεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η πιθανή έρευνα για τις παρατυπίες που καταγγέλλουν οι ασφαλιζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες απασχολούν τις οικονομικές στήλες των εφημερίδων σήμερα.

Πλεόνασμα για το ΧΑΚ το 2000

Στη σημαντική αύξηση του αριθμού εισηγμένων εταιρειών, οφείλεται το πλεόνασμα των Λ.Κ.7,5 εκατομμυρίων που παρουσίασε το ΧΑΚ την χρονιά που πέρασε σε σχέση με το 1999, γράφει σήμερα η Οικονομία του Φιλελεύθερου.

Παρά το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχασε 66% το 2000 λόγω της μεταβολής του Γενικού Δείκτη, κατά το ίδιο έτος ο αριθμός των εταιρειών που διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 64. Αυτό αποτελεί εξέλιξη που διήυρυνε τα έσοδα του ΧΑΚ.

Σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό του ΧΑΚ Κατερίνα Αντωνίου, τα έσοδα του χρηματιστηρίου από ετήσιες συνδρομές των εταιρειών και των χρηματιστών αυξήθηκαν κατά 83%, φτάνοντας τα Λ.Κ.7,5 εκατομμύρια σε σχέση με τα 4,1 εκατομμύρια του 1999.

Η αύξηση στα έσοδα του ΧΑΚ βελτίωσε και το μερίδιο που μεταβιβάζεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία εισπράττει το 10% των συνολικών εσόδων του χρηματιστηρίου. Κατά το 2000 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισέπραξε από το ΧΑΚ ποσό Λ.Κ. 1,1 εκατομμύριο σε σύγκριση με Λ.Κ. 780.000 για το 1999.

Αύξηση επίσης σημειώθηκε και στο ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών που ανήλθαν στις Λ.Κ. 963.786 έναντι Λ.Κ.480.480 για το 1999, γεγονός το οποίο οφείλεται – κατά μεγάλο βαθμό- στον εξοπλισμό για την έναρξη και λειτουργία της αποϋλοποίησης. Αναφορικά με τις επενδύσεις του χρηματιστηρίου αυτές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 1999.

Σύντομα η έκθεση του αναλογιστή για τις επενδύσεις του Ταμείου Κοιν.Ασφαλίσεων

Το θέμα της επένδυσης των αποθεμάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επενέρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με την Αλήθεια.

Ενόψει της αναμονής κατάθεσης στην κυβέρνηση, της έκθεσης του αναλογιστή αναφορικά με το θέμα, ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας ξεκαθάρισε ότι «πιθανή επένδυση αποθεμάτων του ταμείου σε κινητές αξίες δεν εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη του ΧΑΚ»

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης κάλεσε τη Βουλή να επανεξετάσει το θέμα της ίδρυσης Σταθεροποιητικού Ταμείου, ενώ επιβεβαίωσε ότι μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια βοήθειας των μικροεπενδυτών.

Προς έρευνα οδεύει η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών

Νοουμένου ότι θα κατατεθούν τα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν έρευνα αναφορικά με τις καταγγελίες για παρανομίες ασφαλιστικών εταιρειών, η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών Βικτόρια Νάταρ προτίθεται να την ξεκινήσει, σύμφωνα με την Σημερινή.
Η κ. Νάταρ ανέφερε στην εφημερίδα ότι «είναι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει συγκεκριμένα στοιχεία να καταθέσει, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο δικαιολογείται η έναρξη τέτοιας έρευνας».

Η έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, πρότεινε την έναρξη της συγκεκεριμένης έρευνας από τους ασφαλιστικούς αντιπροσώπους, γεγονός που θα διευκολύνει κατά πολύ τον εντοπισμό παρατυπιών.

Παράλληλα η κ .Νάταρ επεσήμανε ότι η νομοθεσία που διέπει τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι ‘απαρχαιωμένη’ και λόγω της εναρμόνισής μας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να καταργηθεί και να ανανεωθεί. Σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε έρευνα θα πρέπει να διαταχθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ για αίτημα του ΠΑΣΕΠΑ αναφορικά με σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής είπε ότι «είναι στα χέρια της κυβέρνησης η συγκεκριμένη απόφαση».