You are here

Τι λέει ο Τύπος: Εταιρικός φόρος επί τάπητος αύριο

23/08/2001 09:15
Με τις προτάσεις του Αυστριακού εμπειρογνώμονα για την φορολογική μεταρρύθμιση που θα συζητηθούν στην αυριανή σύσκεψη και με τους κανονισμούς που ετοιμάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τους αναδόχους έκδοσης ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Σε άλλες ειδήσεις αναφέρονται η οριστικοποίηση κοινοπραξίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα, τα προβλήματα μεταξύ AXON και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ αλλά και η στασιμότητα στις τιμές των καυσίμων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζει κανονισμούς για αναδόχους έκδοσης

Με γνώμονα τη σωστή ενημέρωση των αναδόχων έκδοσης, ετοιμάζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσχέδιο με «κατευθυντήριες γραμμές πληροφόρησης», για τις εταιρείες που πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Η εφημερίδα αναφέρει τα χαρακτηριστικά που θα περιλαμβάνονται σε αυτό το προσχέδιο ενώ επισημαίνει ότι οι διαδικασίες για την εφαρμογή του πιθανό να καθυστερήσουν τηνεισδοχή εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι προβλήματα υπάρχουν στη διαπραγμάτευση της AXON με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται σε αναμονή, γιατί σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης αναμένεται ως δεύτερη επιλαχούσα να κληθεί για διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο για την ιδιωτικοποίηση της Ο.Α.

Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη αφού η διακύμανση της τιμής του δολαρίου δεν δικαιολογεί «οποιαδήποτε διαφοροποίηση» λόγω της ψηλής τιμής του αργού πετρελαίου.

Επί τάπητος οι προτάσεις του Πανεπιστημίου της Βιέννης για τα φορολογικά

Στη μελέτη που ετοίμασε ο Αυστριακός καθηγητής Γκάσνερ γύρω από τον εταιρικό φόρο κάνει αναφορά στο κύριο άρθρο της η Οικονομία της Σημερινής, ενώ αναλύονται οι πρόνοιες των προτάσεων οι οποίες θα συζητηθούν στη σύσκεψη του Σαββατοκύριακου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2002 είναι σχεδόν έτοιμος και μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την έναρξη των εργασιών της ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για κοινή εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα πρόκειται σήμερα να επικυρωθεί στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την κοινοπραξία αυτή ως τη «σημαντικότερη ίσως συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

Τα κριτήρια για τις ναυτιλιακές ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών

Προς έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη θα τεθούν σήμερα τα κριτήρια που ψήφισε το Διοικητικό Συμβούλιο του χρηματιστηρίου για την εισδοχή των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ, γράφει η Οικονομική Αλήθεια. Για το θέμα αναφέρεται ότι ο Υπουργός δεν θα παρέμβει σε αυτά αλλά απλώς θα τα μελετήσει σε ενημερωτική βάση. Θα ακολουθήσει μελέτη από τις Αρχές του χρηματιστηρίου των ενημερωτικών δελτίων όσων εταιρειών επιδείξουν ενδιαφέρον αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί «πού θα μπουν αυτές οι εταιρείες».

Για την απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει ως πρότυπό της στον εταιρικό φόρο την Αυστριακή πρόταση γράφει σε άλλο σημείο η εφημερίδα, που σημειώνει ότι η πρόταση αυτή περιέχει «πολύ ελκυστικούς όρους για τους φορολογούμενους» ενώ συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει δώσει η Κύπρος στον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από τα φορολογικά.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί τέλος του έτους ενώ η αύξηση του ΦΠΑ σε ποσοστό 15% δεν θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου αλλά «μέχρι την ημερομηνία ένταξής μας στην Ευρώπη κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η Κύπρος».