You are here

Τι λέει ο τύπος: Εθνική Alpha κατηγορίας

02/11/2001 08:58
Στον απόηχο της συγχώνευσης ανάμεσα σε Alpha Bank και Εθνικής κινείται ο σημερινός οικονομικός τύπος, φιλοξενώντας εκτεταμένα ρεπορτάζ και δηλώσεις για να καλύψει το «εκτόπισμα» και την σημασία της συγχώνευσης. Το άλλο σημαντικό θέμα που καλύπτεται είναι η χθεσινή ψήφιση του σχεδίου Β.Ο.Τ. από την ολομέλεια της βουλής κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Αλλού γίνεται αναφορά στην καθιερωμένη μηνιαία συνεδρία της Νομισματικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας η οποία καλείτε να αποφασίσει για μείωση ή μη των επιτοκίων.

Τραπεζικός Κολοσσός με στόχο την Ευρώπη

Η συγχώνευση των δυο τραπεζών θα δημιουργήσει τις οικονομίες κλίμακας και τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία στην Ευρώπη αφού η συγχώνευση εξασφαλίζει τα πρωτεία στην Ελληνική αγορά, με μερίδιο 58,02% στις καταθέσεις και 51,04% στις χορηγήσεις δανείων. Το ΧΑΑ καλωσόρισε την συγχώνευση αφού στο άκουσμα της είδησης κατάγραψε κέρδη 3,5%. Στην Κύπρο αντικρίστηκε θετικά το γεγονός ενώ τραπεζικοί παράγοντες δεν απόκλεισαν το γεγονός παρόμοιες κινήσεις να παρατηρηθούν και στην Κύπρο με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι όμως που αποκλείστηκε στο παρών στάδιο τόσο από τον κ. Αυξεντίου όσο και από τον κ. Λαζαρίδη. Στην Κύπρο οι δυο τράπεζες μαζί κατέχουν το 10% της κυπριακής αγοράς ενώ όπως δήλωσε και ο κ. Δημητριάδης, διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, «Δημιουργείται μια νέα πιο ισχυρή τράπεζα με πολύ καλύτερες προοπτικές και στην Κύπρο».

Υπό την σκιά των απεργών πέρασε το ΒΟΤ

Υπέρ του σχεδίου Β.Ο.Τ. (Built – Operate – Transfer) που προνοεί ανέγερση, διαχείριση, και ανάπτυξη των αεροδρομίων μέσω στρατηγικού επενδυτή , ψήφισε χθες η Βουλή όπως άλλωστε αναμενόταν. Εναντίον του σχεδίου ψήφισαν μόνο το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι ενώ έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια πραγματοποιούσαν πικετοφορία για να εκφράσουν την αντίδραση τους στο σχέδιο. Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων χαρακτήρισαν καταστροφική την απόφαση της Βουλής αλλά δήλωσαν ότι θα τη σεβαστούν. Από την πλευρά του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση, και χαρακτήρισε τη λύση του στρατηγικού επενδυτή ως την καταλληλότερη.

Προς νέα μείωση τα επιτόκια;

Η Νομισματική Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για το εάν θα κρατήσει τα επιτόκια ως έχουν ή αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση τους. Χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τάκης Κληρίδης, εξέφρασε την άποψη ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν περαιτέρω εάν ληφθούν υπόψη και οι διεθνείς εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας τον βαθμό μείωσης τον οποίο θα υποστήριζε ως πολύ μικρό.

Αλλού γίνεται αναφορά στο ναυάγιο της συμφωνίας μεταξύ CLR και Τράπεζας Αναπτύξεως για αναδόμηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τοξότης Επενδύσεις σε Venture Capital. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η CLR στο ΧΑΚ ο κυριότερος λόγος ματαίωσης των σχεδίων είναι η παρατεταμένη πτώση του Χρηματιστηρίου.