You are here

Τι λέει ο Τύπος: Ευρεία σύσκεψη για λιτότητα

28/09/2001 08:43
Η νέα έκκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για λιτότητα και η ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Αλλού γίνεται αναφορά στην αντεπίθεση των χρηματιστών μετά τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους για ανάμειξή τους στα γεγονότα του ΧΑΚ κατά τα έτη 1999-2000.

Υπό πίεση η κυπριακή οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, απηύθυνε με τη σειρά του έκκληση για περισυλλογή και λιτότητα, παραδεχόμενος ότι «ό,τι και αν κάνουμε, θα υπάρξει κάποιος επηρεασμός της οικονομίας», γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτών για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Κύπρος από την παγκόσμια ύφεση. Στη σύσκεψη θα ζητηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών συναίνεση και αυτοσυγκράτηση από τους κοινωνικούς εταίρους στην «διεκδίκηση αιτημάτων και στην ανανέωση συλλογικών συμβάσεων».

Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στους λόγους μείωσης των εισοδημάτων που διαφαίνεται στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Suphire και Sharelink για το 2001.

Πρόληψη δυσμενών εξελίξεων στον τουρισμό

Με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί και στο τουριστικό σκηνικό, λόγω των διεθνών εξελίξεων, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Οικονομίας της Σημερινής. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η Κύπρος «δεν συμπεριλαμβάνεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου» ενώ εκφράστηκε η άποψη ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος επηρεασμός ενώ ταυτόχρονα μελετήθηκαν κάποιες ενέργειες προληπτικών και ανασταλτικών μέτρων σε περίπτωση μείωσης των κρατήσεων για τις νέες τουριστικές περιόδους.

Αλλού γίνεται αναφορά στη συνέχιση της «χρονοβόρας έρευνας» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τις ενδεχόμενες περιπτώσεις χειραγώγησης τιμών, και στην λήψη καταθέσεων από άτομα που πιθανόν να εμπλέκονται στις περιπτώσεις αυτές.

Χρηματιστές εναντίον πρώην Αρχών του ΧΑΚ

Με το «ξεσπάθωμα των χρηματιστών» εναντίον του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου του χρηματιστηρίου ασχολείται η Οικονομική Αλήθεια. Η εφημερίδα γράφει για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος χρηματιστών στην οποία τονίζεται η έκπληξη των μελών του συνδέσμου για τις βολές εναντίον τους από το πρώην Δ.Σ ΧΑΚ και από την πρώην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τα γεγονότα του ΧΑΚ κατά τη διετία 1999-2000. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση διατυπώνονται ορισμένα ερωτήματα τα οποία περιμένουν απάντηση, ενώ καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργασθούν για την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στις 5 Οκτωβρίου κατά την οποία θα εξετασθεί η σύσταση Σταθεροποιητικού Ταμείου για επενδύσεις στο ΧΑΚ. Την επαναφορά του θέματος ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Επ. Οικονομικών της Βουλής, στα πλαίσια πιέσεων για επείγουσα λήψη μέτρων μετά τις τελευταίες οδυνηρές εξελίξεις στο ΧΑΚ.