You are here

Τι λέει ο τύπος: Ευρώ και Τράπεζες

07/01/2002 08:35
Ελάχιστα είναι τα θέματα της σημερινής επικαιρότητας, από τον κυπριακό οικονομικό τύπο.

Στο ένθετο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» κυρίαρχο θέμα υπό τον τίτλο «Ευρώ: Τι αλλάζει για τις τράπεζες» αναφέρεται στον ανταγωνισμό των τραπεζικών οργανισμών στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αφού όπως επισημαίνει «οι παραδοσιακές πηγές εσόδων εξαντλούνται και πρέπει να αντικατασταθούν». Στο σχετικό ρεπορτάζ, που υπογράφει η Θεανώ Θειοπούλου, οι κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με δηλώσεις εκπροσώπων τους, δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό στην ελλαδική αγορά. Κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις εκπροσώπων της «Τράπεζας Κύπρου», «Λαϊκής» και «Ελληνικής» στην Ελλάδα, είναι η θέση ότι «η μόνη διέξοδος στον ανταγωνισμό της ελληνικής αγοράς, είναι η λιανική τραπεζική».
Σε άλλες ειδήσεις στο ένθετο του Φιλελευθέρου, καταγράφονται η «σημαντική ανάκαμψη 17% της New Marathon Tours», «μερίδιο κάτω του 1% της αγοράς, κατέχουν 20 χρηματιστηριακά γραφεία», ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα της νέας φορολογίας που ψήφισε η βουλή για την αυξομείωση της τιμής των καυσίμων και σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη κατά πόσον, θα αναπέμψει τον σχετικό νόμο ή όχι.

Στις οικονομικές στήλες της εφημερίδας «Η Σημερινή» κυρίαρχο θέμα είναι η συνέντευξη που έδωσε στην Stockwatch ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, με την οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα «να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Ε.Κ. Θέματα από την διεθνή επικαιρότητα, φιλοξενούνται στις άλλες στήλες της Σημερινής, κυρίως με τις εκτιμήσεις ξένων παραγόντων για τις προεκτάσεις και συνέπειες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, από την εισαγωγή του Ευρώ.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» κυκλοφόρησε σήμερα χωρίς το οικονομικό ένθετο της.