You are here

Τι λέει ο Τύπος: Ευρωπαϊκό λίφτινγκ στην Κεντρική Τράπεζα

30/08/2001 09:40
Με την δρομολόγηση αλλαγών στα πλαίσια λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας ενόψει εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ασχολείται η Οικονομία του Φιλελεύθερου, ενώ αναφέρεται επίσης και στη διερεύνηση έξι υποθέσεων από τη Γενική εισαγγελία σχετικά με το ΧΑΚ.

Την Οικονομία της Σημερινής απασχολεί η σημερινή συνεδρία του ΠΑΣΕΧΑ αλλά και η εργατική κρίση εργαζομένων και ΑΤΗΚ. Στη συνέχιση της έρευνας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με πιθανή χειραγώγηση τιμών αλλά και την υποστήριξη του ΠΑΣΕΧΑ σε αυτή την προσπάθεια αναφέρεται σήμερα η Οικονομική Αλήθεια.

Αυτόνομο όργανο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές η Κεντρική Τράπεζα

Υπό τον τίτλο «Ανεξαρτητοποίηση Κεντρικής» η Οικονομία του Φιλελεύθερου αναφέρει ότι ενόψει της ευρωπαϊκής εναρμόνισης, η Κεντρική Τράπεζα οδεύει προς αναδόμηση και θα λειτουργεί κάτω από ένα πλαίσιο «αυτόνομου οργάνου». Η δρομολόγηση των αλλαγών βασίζεται σε νομοσχέδιο το οποίο καταργεί τις παλαιότερες νομοθεσίες προσδίδοντας παράλληλα «πλήρη νομική και συνταγματική ανεξαρτησία» στην Τράπεζα η οποία θα ελέγχεται από τη Βουλή.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας βρίσκονται έξι υποθέσεις εταιρειών που διερευνώνται αναφορικά με παραβάσεις σχετικές με το χρηματιστήριο ενώ παράλληλα εντός των ημερών αναμένεται να ξεπεραστούν «τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν για την ενίσχυση της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ».

Συνεδριάζουν οι επενδυτές οδεύοντας προς ομοσπονδιοποίηση

Η Οικονομία της Σημερινής ασχολείται με τη σημερινή συνεδρία του ΠΑΣΕΧΑ κατά την οποία θα κατατεθούν προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό τις οποίες έχει ετοιμάσει επιτροπή που συστάθηκε για προετοιμασία της ομοσπονδιοποίησης του Συνδέσμου. Για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι η πραγματοποίηση της ομοσπονδιοποίησης δυσκολεύει από την ύπαρξη αντικειμενικών δυσκολιών αλλά και από τις αντιρρήσεις που ορισμένοι εκφράζουν για την ιδέα αυτή.

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει για την προειδοποίηση των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ για λήψη μέτρων σε περίπτωση που η Διεύθυνση του Οργανισμού «δεν αλλάξει νοοτροπία». Ήδη έχει αποσταλλεί επιστολή από την ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ τόσο στον Υπουργό Συγκοινωνιών όσο και στον Πρόεδρο του Οργανισμού στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Συνεχίστηκαν και χθες οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Υπό τον τίτλο «Νέες έρευνες στα γραφεία», η Οικονομική Αλήθεια ασχολείται με τις έρευνες που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνέχισε χθες στα γραφεία Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή, Spidertrade και Κώστας Χατζηγαβριήλ για συλλογή στοιχείων αναφορικά με απότομες αυξομειώσεις τιμών και διακίνηση μεγάλων πακέτων μετοχών ενώ ήδη άρχισε και η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών.
Ο ΠΑΣΕΧΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτές τις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γράφει σε άλλο θέμα η εφημερίδα, ενώ παράλληλα ο Σύνδεσμος δηλώνει την πρόθεσή του να υποστηρίξει την Επιτροπή στο έργο της «αρκεί αυτή να κινηθεί μέσα από τους όρους εντολής της».