You are here

Τι λέει ο τύπος: «Για ποιους φόρους μιλάτε;»

30/11/2001 09:16
Η έρευνα που πραγματοποίησε το υπ. Οικονομικών αναφορικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις δεσπόζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων αφού έδειξε ότι μεγάλο μερίδιο των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν για αυτές.

Αλλού έχουμε την χορηγία 1,5 εκ. ευρώ από πλευράς Ε.Ε. σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, όπως και την θετική απάντηση που έδωσαν οι συντεχνίες στην πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για το πλαίσιο καθοδήγησης που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία παρουσιάζεται στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων «Αλήθεια», «Φ» και «Σημερινή», μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων δεν γνωρίζουν για τις επικείμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να προκύπτει θέμα ενημέρωσης του κοινού. Σύμφωνα με την έρευνα το 36% του πληθυσμού συμφωνεί με τις προτεινόμενες από τον υπουργό μεταρρυθμίσεις, 31% διαφωνούν και 33% δήλωσαν άγνοια. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι 45% του πληθυσμού δεν γνωρίζει για τον ενιαίο εταιρικό φόρο, ενώ το 50% δεν γνωρίζει τίποτα για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δοθούν για συγχωνεύσεις εταιρειών.

1,5 εκ. ευρώ από Ε.Ε. για επιχειρήσεις

1,5 εκ. ευρώ είναι έτοιμη να δώσει η Ε.Ε. σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους επιχειρηματίες. Όπως αναφέρει η «Σημερινή» εάν τελικά τα κονδύλια εγκριθούν θα αποτελέσουν οικονομική ανάσα κυρίως για τους τουρκοκύπριους επιχειρηματίες. Η εφημερίδα «Αλήθεια» με εκτεταμένο άρθρο της για το ίδιο θέμα αναφέρεται και στις επαφές μεταξύ τουρκοκύπριων και ελληνοκύπριων επιχειρηματιών σε επίπεδο επιμελητηρίων, των οποίων η συνεργασία θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς.

Συλλογικές Συμβάσεις: Αυξήσεις 7,5% σε τρία χρόνια

Θετική ήταν η απάντηση των συντεχνιών στο προτεινόμενο από τον υπουργό οικονομικών πλαίσιο καθοδήγησης για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Στο θέμα κάνουν αναφορά και οι τρεις προαναφερόμενες εφημερίδες. Το σχέδιο προνοεί αυξήσεις στους βασικούς μισθούς για τους υπαλλήλους ημικρατικών οργανισμών της τάξης του 7,5% σε περίοδο τριών χρόνων.

Σε άλλα θέματα έχουμε τις παγοποιήσεις από την Βουλή στις αυξήσεις που θα επέβαλλε η ΑΤΗΚ, ενώ παράλληλα η Βουλή ζήτησε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών αναλυτικά στοιχεία για το κόστος κάθε υπηρεσίας που παρέχει.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Βουλή ενέκρινε συμπληρωματικά κονδύλια £48 εκ. που αφορούν αναπτυξιακά έργα, ενώ απέρριψε την απόφαση για αύξηση του ορίου του εξωτερικού δανεισμού από $1 δις σε $2 δις.