You are here

Τι λέει ο τύπος: Globalsoft - ώρα μηδέν

12/12/2001 10:03
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολύκροτο θέμα της Globalsoft μετά τα πορίσματα της έρευνας και την σχετική μελέτη της υπόθεσης από τους νομικούς συμβούλους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και οι τρεις εφημερίδες που παρουσιάζονται στο «Τι λέει ο τύπος» παρουσιάζουν το θέμα δίνοντας του διαφορετική βαρύτητα. Αλλού έχουμε την έλευση 13,500,000 ευρώ που αντιστοιχούν σε £24,545,454. Οι κάτοχοι συναλλάγματος ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να τα μετατρέψουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε ευρώ. Τελεσίγραφο δίδει η Βουλή στην κυβέρνηση για εφαρμογή των μέτρων στήριξης του τουρισμού ενώ σε μια άλλη εξέλιξη ΣΕΚ και ΔΗΣΥ φαίνεται να έχουν σύγκλιση απόψεων για το φορολογικό.

Ξεσπά νομικός πόλεμος ανάμεσα σε Επ. Κεφ. και Globalsoft

Νομικός πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την διοίκηση της εταιρείας Globalsoft. Αφορμή είναι η απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει την αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας κάτι για το οποίο την τελευταία λέξη έχει το Συμβούλιο του ΧΑΚ. Το θέμα παρουσιάζεται ως κύριο θέμα των οικονομικών ένθετων του «Φιλελεύθερου» και της «Αλήθειας». Όπως αναφέρει ο «Φ», η αντίδραση της εταιρείας εστιάζεται σε τρία βασικά επιχειρήματα: 1) την μη ολοκλήρωση του νομικού ελέγχου, 2) η απόφαση της επιτροπής δεν ανακοινώθηκε όταν είχε ολοκληρωθεί ο εσωτερικός έλεγχος της εταιρείας και 3) η απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς παραβιάζει την βασική αρχή δικαίου που λέει ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Η «Αλήθεια» αναφέρει ότι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΧΑΚ, κ. Ρένο Χριστοδουλίδη, το Συμβούλιο του ΧΑΚ μπορεί να αφήσει την εταιρεία μέχρι «και ένα μήνα εκτός πατώματος για λόγους δημόσιου συμφέροντος ή προστασίας του επενδυτικού κοινού».

Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι η συνάντηση μεταξύ ΣΕΚ-ΔΗΣΥ που σκοπό είχε την προώθηση των θέσεων της συνδικαλιστικής οργάνωσης αναφορικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, έληξε χωρίς να προκύψουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο.

Προεκλογικός πυρετός και για τους Χρηματιστές

Η «Αλήθεια» αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές του συνδέσμου χρηματιστών την επόμενη Πέμπτη. Το άρθρο αναφέρει ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου, Χριστόδουλος Έλληνας, δεν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι δέχθηκε πιέσεις για το αντίθετο. Η πλειοψηφία των μελών του νυν συμβουλίου θα επαναδιεκδικήσουν τις θέσεις τους ενώ μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 13 υποψηφιότητες.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η έλευση των ευρώ

Στο κύριο άρθρο της η «Οικονομία» της «Σημερινής» αναφέρεται στην έλευση 13,500,000 ευρώ. Μετά από την ημερομηνία αυτή όποιος επιθυμεί να μετατρέψει συνάλλαγμα χώρας μέλους της ΟΝΕ σε ευρώ θα πληρώνει μεγαλύτερο αντίτιμο. Η μεταφορά των ευρώ πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ η Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια που αποσκοπούν στην ενημέρωση του προσωπικού των τραπεζών για το νέο νόμισμα.

Κ.Α: Κανένα πρόβλημα στην παράδοση στοιχείων

Αλλού η «Σημερινή» αναφέρεται στις προειδοποιητικές Επιστολές που απέστειλε στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Μάρκος Κυπριανού, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την ανανέωση του στόλου των Κ.Α. Ο πρόεδρος των Κ.Α., κ. Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι η εταιρεία ουδέποτε αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στην Επιτροπή Οικονομικών και ότι τυχόν επιφυλάξεις που διατηρούν «αφορούν στην πιθανή διαρροή σε ανταγωνιστές όλων εκείνων των εμπιστευτικών στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή εμπορική ζημιά στην εταιρεία».