You are here

Τι λέει ο Τύπος: ΧΑΚ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο προσκήνιο

06/09/2001 09:16
Με την πτωτική πορεία του Δείκτη στο ΧΑΚ αλλά και την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να καλέσει ενώπιον της για περαιτέρω διευκρινίσεις τα τρία χρηματιστηριακά γραφεία για τα οποία διερευνάται υπόθεση εμπλοκής σε δημιουργία πλασματικής αγοράς, ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται στην διευκρινιστική ανακοίνωση του ΧΑΚ σχετικά με επιβολή προστίμων αλλά και στην απόφασή του για απόρριψη αίτησης εισδοχής εταιρείας μετά την αλλαγή διευθυντή έκδοσης.

Επικρίσεις επενδυτών για το ΧΑΚ

Υπό τον τίτλο «Επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες σας», η Οικονομία του Φιλελεύθερου εκφράζει την αγανάκτηση των επενδυτών οι οποίοι στρέφουν τα πυρά τους εναντίον κυβέρνησης και Βουλής. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι κινήσεις εκσυγχρονισμού του κυπριακού χρηματιστηρίου είναι σωστές αλλά δεν συμβάλλουν στην αναστροφή του κλίματος με αποτέλεσμα να «μην ικανοποιούν κανέναν».

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρει ότι οι χρηματιστές αποδίδουν την πορεία του ΧΑΚ «στην έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και στις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις» ενώ αλλού αναφέρεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς κατά τους 8 πρώτους μήνες του έτους μειώθηκε κατά 36,3% συγκριτικά με την τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του περασμένου έτους.

Ενώπιον της Επ. Κεφαλαιαγοράς τα τρία χρηματιστηριακά γραφεία

Εξηγήσεις και διευκρινίσεις αναφορικά με πιθανή εμπλοκή τους σε δημιουργία πλασματικής αγοράς, θα κληθούν να δώσουν τα χρηματιστηριακά γραφεία C.N. Hatjigavriel Stockbrokers, Spidertrade.com και Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γράφει η Οικονομία της Σημερινής.
Η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε μετά από «αξιολόγηση στοιχείων που τέθηκαν ενώπιόν της» ενώ δεν αποτελεί ενοχή για οποιονδήποτε.

Σε μια άλλη είδηση αναφέρεται ότι μικρές και σταδιακές θα είναι οι αυξήσεις στο ρεύμα λόγω ένταξής μας στην Ευρώπη, κάτι το οποίο είχε γίνει γνωστό από τη δημοσιογραφική διάσκεψη της ΑΗΚ στις 10 Ιουλίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Τάσου Ρούσσου «είναι αχρείαστο να γίνεται θόρυβος για δήθεν σοβαρές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος όταν αυτές δεν έχουν ακόμα συζητηθεί».

Το ΧΑΚ δεν επιβάλλει πρόστιμα σε επενδυτές

Στην ανακοίνωση του ΧΑΚ αναφορικά με πρόστιμα που επιβάλλονται μόνο στα μέλη του και όχι στους επενδυτές, κάνει αναφορά η Οικονομική Αλήθεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γενικός Διευθυντής του χρηματιστηρίου βάσει νομοθεσίας δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε επενδυτές. Ταυτόχρονα καλούνται οι επενδυτές να είναι προσεχτικοί και να μην αποδέχονται να πληρώσουν πρόστιμα σε χρηματιστηριακά γραφεία τα οποία αναφέρονται ως επιβεβλημένα από το ΧΑΚ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όσες υπό ένταξη εταιρείες αλλάξουν το διευθυντή έκδοσης του ενημερωτικού τους δελτίου πριν την ένταξή τους στο ΧΑΚ, τότε η αίτηση θα απορρίπτεται και θα πρέπει να ξαναϋποβληθεί αφού ετοιμαστεί από το νέο διευθυντή. Σκοπός αυτής της απόφασης αποτελεί ο έλεγχος που πρέπει να διενεργείται στο ενημερωτικό δελτίο από το νέο διευθυντή ο οποίος μπορεί να διαφοροποιήσει βασικά του τμήματα όπως τιμή έκδοσης, κεφάλαιο εταιρείας κ.λ.π.