You are here

Τι λέει ο Τύπος: Το ΧΑΚ στο προσκήνιο

07/09/2001 09:14
Πολιτικές αντιπαραθέσεις για ευθύνες αναφορικά με την πορεία του χρηματιστηρίου, ο διορισμός ποινικού ανακριτή για εξέταση καταγγελιών από επενδυτές που αφορούν πιθανά αδικήματα σχετικά με το χρηματιστήριο και η απόφαση των δικηγόρων για την στάση που θα τηρήσουν στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου των υπό ένταξη εταιρειών, απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται στις επαφές του συνδικαλιστικού κινήματος με τα πολιτικά κόμματα στα πλαίσια κοινωνικού διαλόγου για τα αεροδρόμια αλλά και στο θέμα καταγγελιών από ασφαλιζόμενους εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών το οποίο θα συζητηθεί στην Βουλή στις 17 του Σεπτέμβρη.

Οι ευθύνες για το ΧΑΚ αποτελούν πηγή πολιτικών αντιπαραθέσεων

Υπό τον τίτλο «Πολιτικές κόντρες για τις ευθύνες στο ΧΑΚ», η Οικονομία του Φιλελεύθερου φιλοξενεί δηλώσεις των βουλευτών Σταύρου Ευαγόρου και Χρήστου Πουργουρίδη με τις οποίες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την κατρακύλα του χρηματιστηρίου και επιρρίπτουν «ευθύνες εκατέρωθεν» . Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ δηλώνει ότι η «Κυβέρνηση υπνώττει» ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι το «ΑΚΕΛ δημαγωγεί».

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι ο «πολύμηνος πόλεμος στα ασφαλιστικά δρώμενα με σχέδια με εφ’ άπαξ ασφάλιστρα» θα μεταφερθεί ενώπιον της Βουλής. Ήδη έχει εγγραφεί προς συζήτηση στη συνεδρία της 17ης Σεπτεμβρίου κατά την οποία θα παραστούν η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, εκπρόσωποι του ΠΑΣΕΠΑ και εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών. Στη συνεδρία θα εξετασθούν οι κατηγορίες του Συνδέσμου Ενημέρωσης και Προστασίας του Ασφαλισμένου εναντίον των εταιρειών.

Επαφές συντεχνιών με πολιτικά κόμματα για το θέμα των αεροδρομίων

Οι Συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ ολοκλήρωσαν χθες τον πρώτο κύκλο επαφών τους με τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, κατά τις οποίες εξέφρασαν τις θέσεις τους επί της ανάθεσης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή, γράφει η Οικονομία της Σημερινής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο συνδικαλιστικό κίνημα επικρατεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» επί του θέματος.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει έναντι της πρότασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποβολή ανεξάρτητου ελέγχου για τις υπό ένταξη εταιρείες, σύμφωνα με την οποία εκτός από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο θα συμμετέχει και ανεξάρτητος δικηγόρος. Παράλληλα θα ζητηθεί από τους δικηγόρους συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διευκρίνηση λεπτομερειών της συνεργασίας .

Ποινικός ανακριτής για 41 καταγγελίες επενδυτών

Με το χθεσινό διορισμό ποινικού ανακριτή από τoν Γενικό Εισαγγελέα για τη διερεύνηση 41 καταγγελιών επενδυτών εναντίον εταιρειών και χρηματιστηριακών γραφείων ασχολείται η Οικονομική Αλήθεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι καταγγελίες αφορούν πιθανή εμπλοκή σε υποθέσεις μη έκδοσης τίτλων σε επενδυτές «οι οποίοι αγόρασαν μετοχές κατά την περίοδο μεγάλης ανόδου του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΚ».

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος Πολεοδόμων τάχθηκε εναντίον της προσπάθειας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο επειδή δεν λήφθηκαν υπόψιν οι χωροταξικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην «πολύ ευαίσθητη περιοχή της νήσου μας».