You are here

Τι λέει ο τύπος: Χρηματιστές - "Κάναμε και εμείς λάθη"

25/10/2001 09:30
Η χθεσινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών, κ. Χριστόδουλος Έλληνας, είναι το κυριότερο θέμα και καλύπτεται από την πλειοψηφία του σημερινού οικονομικού τύπου. Σε άλλα θέματα καλύπτονται οι εξελίξεις με τις εταιρείες Crown Resorts και Globalsoft ενώ αλλού γίνεται αναφορά και στην επικείμενη επανεξέταση των 20 εταιρειών που συγκαταλέγονται στον δείκτη αφού για τον σκοπό αυτό έφτασε στην Κύπρο ο αντιπρόσωπος του FTSE International. Αλλού γίνεται αναφορά στην συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ Χαραλάμπους και Δημητρίου.

Ανίκανες οι πρώην εποπτικές αρχές

Την ευκαιρία να απαντήσουν στις κατηγορίες που είχαν εκφραστεί εναντίον τους αλλά και να εξαπολύσουν το δικό τους «κατηγορώ», είχαν χθες οι χρηματιστές κατά τη διάρκεια της δικής τους «κατάθεσης» ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών. Οι χρηματιστές, δια μέσω του στόματος του προέδρου του Συνδέσμου Χρηματιστών κ. Χριστόδουλου Έλληνα, κατηγόρησαν ευθέως τις πρώην εποπτικές αρχές του χρηματιστηρίου για ανικανότητα και αδυναμία που σε συνδυασμό με τα κενά στη νομοθεσία οδήγησαν στην χειροτέρευση της κατάστασης. Όπως αναφέρεται στον τύπο, ο κ. Έλληνας υποστήριξε τις θέσεις τους με πολλά παραδείγματα, ενώ τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις ή οι εισηγήσεις του Συνδέσμου Χρηματιστών. Οι χρηματιστές παραδέχτηκαν ότι έγιναν λάθη (μικρά) και από την πλευρά τους και δήλωσαν έτοιμοι, πάντως, να επωμιστούν το μερίδιο της ευθύνης τους για την κατάσταση.

Αναθεώρηση των εταιρειών του FTSE/CySE 20

Στις 30 Οκτωβρίου θα συνέλθει η Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα εξετάσει τυχόν μεταβολές στα βασικά χαρακτηριστικά των εταιρειών που μετέχουν στον υπολογισμό του δείκτη FTSE/CySE 20. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ο αντιπρόσωπος του FTSE International βρίσκεται ήδη στην Κύπρο για το σκοπό αυτό. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο ενδυνάμωσης των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι 20 εταιρείες που μετέχουν ή που θα μετέχουν στον υπολογισμό του δείκτη.

Crown Resorts – επεισόδιο 2

Η «Σημερινή» σε άρθρο της με τίτλο «Ενώπιον της Επ. Κεφαλαιαγοράς ο πρόεδρος της Crown Resorts» κάνει αναφορά στην σημερινή συνάντηση των δύο μερών κατά την οποία ο κ. Αυξεντίου θα κληθεί να απαντήσει αναφορικά με τις πληροφορίες για αγωγή εναντίον του σε Αμερικάνικο Δικαστήριο. Σύμφωνα με την Επ. Κεφαλαιαγοράς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην αίτηση για εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑΚ και είναι και ο λόγος για τον οποίο αναίρεσαν την απόφαση για εισαγωγή της εταιρείας. Από την πλευρά του ο κ. Αυξεντίου τονίζει ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την εταιρεία Crown Resorts και η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά αποκλειστικά εμένα».

Φάκελος «Λυκούργος»

Συνέχεια στο σίριαλ της Globalsoft – Λ. Κυπριανού δίνει η εφημερίδα «Αλήθεια» η οποία στο κύριο άρθρο της αναφέρει ότι ο φάκελος με τις διαπιστώσεις της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που εστάλη στο Yπ. Δικαιοσύνης έχει προωθηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να επιδοθεί στον κ. Λ. Κυπριανού. Η «Αλήθεια» φιλοξενεί δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος θα ανταποκριθεί θετικά σε τυχόν κάλεσμα για βοήθεια της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόνισε ,όμως, ότι είναι αντισυνταγματική η έκδοση Κυπρίων πολιτών σε ξένες χώρες.