You are here

Τι λέει ο τύπος: Η εταιρική διακυβέρνηση στο προσκήνιο

12/11/2001 08:29
Λίγα τα θέματα που παρουσιάζονται στον σημερινό οικονομικό τύπο. Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο προσχέδιο εταιρικής διακυβέρνησης που έχει ετοιμαστεί από το Σύνδεσμο Δημοσίων Εταιρειών, βασισμένο σε αγγλικά πρότυπα το οποίο θα συζητηθεί από τα μέλη του συνδέσμου και στη συνέχεια θα κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου του ΧΑΚ. Η «Η Σημερινή» αναφέρεται στην αναβολή της συζήτησης από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση, αφού τα κόμματα χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν την ολοκληρωμένη πρόταση που τους παραδόθηκε την περασμένη βδομάδα από το υπουργείο. Αλλού παρουσιάζεται η προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των πιλότων και της διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών αφού ο πρόεδρος των Κ.Α. κ. Χ. Λοϊζίδης ζήτησε συνάντηση με ΠΑΣΥΠΙ.

Προσχέδιο στηριζόμενο σε Αγγλικά πρότυπα

Προσχέδιο απαρτιζόμενο από 15 οδηγίες για σωστή εταιρική διακυβέρνηση έχει ετοιμαστεί από το Σύνδεσμο Δημοσίων Εταιρειών μέσω του οποίου επιχειρείται, κατά κύριο λόγο, η κωδικοποίηση ορισμένων πρακτικών που αφορούν τις αρμοδιότητες των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην διαφάνεια και στην έγκυρη πληροφόρηση. Το σχέδιο, που είναι βασισμένο σε αγγλικά πρότυπα, θα συζητηθεί από τα μέλη του συνδέσμου και αφού ολοκληρωθεί θα κατατεθεί στο Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 19 Νοεμβρίου οπότε θα υπάρξει και ενημέρωση των εμπλεκόμενων μερών.

Σε αναμονή το φορολογικό

Μετά από 15 μέρες θα συζητηθεί το πακέτο των προτάσεων για φορολογικές μεταρρυθμίσεις αφού τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ζητήσει χρόνο προς μελέτη των κυβερνητικών εισηγήσεων. Το ολοκληρωμένο πακέτο κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στα κοινοβουλευτικά κόμματα και αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την αντιπολίτευση.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Λοϊζίδης

Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους πιλότους της ΠΑΣΥΠΙ σε μια προσπάθεια για εξομάλυνση της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις σχέσεις της διεύθυνσης των Κ.Α. και των πιλότων, μετά τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση που εξαπέλυσαν οι τελευταίοι κατά της διεύθυνσης. Στο άρθρο της η εφημερίδα «Η Σημερινή» επικαλείται πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες τα αίτια της κόντρας πηγάζουν από την δυσαρέσκεια των πιλότων της ΠΑΣΥΠΙ στην αρνητική στάση που τηρεί η διεύθυνση στο θέμα ανέλιξης τους. Οι πιλότοι των Κ.Α. υποστηρίζουν ότι δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους πιλότους της Γιουροσύπρια ενώ παράλληλα κατηγορούν την διεύθυνση ότι με τη στάση της υποσκάπτει τη «βιωσιμότητα της εταιρείας με τη σύσταση και λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας Γιουροσύπρια».

Όχι στα αμοιβαία χωρίς τις απαραίτητες νομικές τροποποιήσεις

Προς το τέλος της βρίσκεται η διαδικασία ετοιμασίας των κανονισμών για το θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων οι οποίοι προνοούν και τροποποιήσεις στους σχετικούς υφιστάμενους νόμους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει ότι ο θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων δεν πρέπει για κανένα λόγο να λειτουργήσει εάν δεν ολοκληρωθεί η νομική πτυχή του θέματος αλλά και η σωστή στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη του θεσμού και για σωστότερο και συστηματικό έλεγχο.