You are here

Τι λέει ο Τύπος: Η προσοχή στις τράπεζες

16/07/2001 09:13
Το Χρηματιστήριο και η αισιοδοξία για ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη από την κίνηση των τραπεζικών τίτλων, αλλά και οι εξηγήσεις Αυξεντίου προς τη Βουλή για την απόφαση της Κεντρικής να αφήσει σταθερά προς το παρόν τα επιτόκια, απασχολούν σήμερα τις οικονομικές στήλες των εφημερίδων.


Μήνυμα αισιοδοξίας για το ΧΑΚ οι Τράπεζες

Εξευτελιστικά χαμηλές είναι οι τιμές διαπραγμάτευσης των μετοχών των τραπεζών αυτή την εποχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Οικονομίας του Φιλελεύθερου.

Πάντως η πτωτική πορεία που ακολουθούσε ο Γενικός Δείκτης τις τελευταίες ημέρες, ανακόπηκε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, από το επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκέντρωσαν οι τράπεζες.
Το ενδιαφέρον τώρα συγκεντρώνεται στο πώς θα κινηθούν οι τραπεζικές μετοχές στις επόμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις και στο «αν οι επενδυτές που τόσο καιρό έστρεψαν την προσοχή τους στην περιφέρεια, θα επιστρέψουν στις τράπεζες»
Η εφημερίδα κάνει μία ανασκόπηση της κίνησης των τιμών των τραπεζικών τίτλων, επισημαίνοντας ότι «τόσο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όσο και κατά το Α’ εξάμηνο του 2001, η εικόνα των τραπεζικών μετοχών ήταν απογοητευτική», ενώ ο εκτός από τις μεγάλες απώλειες των δεικτών, το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε και από κάθετη πτώση του όγκου συναλλαγών.

Δικαιολογία απόφασης για επιτόκια στην Έκθεση προς τη Βουλή

Η καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων και η διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας, αποτελούν την εξήγηση της απόφασης για διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα υφιστάμενά τους επίπεδα, γράφει η Σημερινή. Η εφημερίδα κάνει αναφορά στην Έκθεση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής προς τη Βουλή, στην οποία ο Διοικητής της Κεντρικής Αυξέντης Αυξεντίου δικαιολογεί την απόφαση για τα επιτόκια.

Η έκθεση αναφέρεται στα νομισματοπιστωτικά δεδομένα του τόπου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001 και σε αυτήν «υπογραμμίζεται ότι από τη μέρα μετάβασης στο καθεστώς της ελευθεροποίησης των επιτοκίων μέχρι και σήμερα, κρίθηκε ότι τόσο τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης όσο και αυτά της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων που είναι διαμορφωμένα στο 7% και 4% αντίστοιχα, δεν ενεδείκνυτο να μειωθούν».

Στο ίδιο άρθρο της, η Σημερινή αναφέρει ότι ο κ. Αυξεντίου χαρακτήρισε ομαλή τη διαδικασία κατάργησης με Νόμο του καθορισμένου ύψους των επιτοκίων και την προσαρμογή του στο νέο καθεστώς των κυμαινόμενων επιτοκίων.