You are here

Τι λέει ο Τύπος: Η Βουλή ζητά ποινικές ευθύνες και απόδοση δικαιοσύνης

20/07/2001 09:10
Η προσπάθεια της Βουλής για ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος των επενδυτών με εισηγήσεις των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών στο Γενικό Εισαγγελέα για γρήγορη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για τα χρηματιστηριακά δρώμενα, απασχολούν σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Παράλληλα αναφορά γίνεται στη δεύτερη αναϊσορρόπιση τελών από την ΑΤΗΚ, αλλά και στις αιτίες πτώσης του Γενικού Δείκτη αλλά και του FTSE στο ΧΑΚ.


Ισχυρά θεμέλια δικαιοσύνης στα χρηματιστηριακά θέτει η Βουλή

Άνοιξε ο δρόμος για την εξέταση ποινικών ευθυνών που τυχόν φέρουν εμπλεκόμενοι στο χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου.
Υπό την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και της Γενικής Ελεγκτού, ο φάκελος ΧΑΚ, τέθηκε υπό το μικσροσκόπιο των βουλευτών, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το θεσμό του χρηματιστηρίου.
Αναζητήθηκαν τρόποι διοχέτευσης των καταγγελιών από επενδυτές προς τη Γενική Εισαγγελία, με προτάσεις δημιουργίας ενός σώματος που θα συλλέγει τις καταγγελίες και θα τις διαβιβάζει στη Γενική Εισαγγελία για διερεύνηση ή και δημιουργία χρηματιστηριακού δικαστηρίου η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, φαίνεται να απορρίπτεται.
Στο «εδώλιο» φαίνεται να βρίσκονται εταιρείες οι οποίες έχουν δώσει παραπλανητικά στοιχεία στο κοινό αλλά και «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρωταγωνιστών της χρηματιστηριακής αγοράς».


Αναϊσορρόπιση τελών από ΑΤΗΚ

Ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της ΑΤΗΚ, μειώσεις στα τέλη κινητής τηλεφωνίας μέχρι 55% και αυξήσεις στη σταθερή, αναφέρει η Οικονομία της Αλήθειας.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Στάθης Παπαδάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΤΗΚ για το 2000 ανέφερε ότι το πλεόνασμα για το έτος που πέρασε ήταν 91 εκ.πριν τη φορολογία και 64 εκ. Λίρες μετά τη φορολογία. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 9,8% ενώ το σύνολο των εξόδων παρουσίασε αύξηση 1,7% σε σχέση με το 1999.
Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δώσει την αναγκεία αυτονομία και ευελιξία για να υλοποιήσει η ΑΤΗΚ το όραμά της, «με μετατροπή της Αρχής σε δημόσια εταιρεία με τον περιορισμό της σχέσης μεταξύ μεγαλοιδιοκτήτη κράτους και ΑΤΗΚ σε οικονομική».

Οριακές απώλειες στο Δείκτη, παρά τις έντονες πιέσεις των μετοχών

Στο ιδιαίτερα περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους τραπεζικούς τίτλους, που έσπρωξε την αγορά σε οριακές απώλειες 0,65%, αναφέρεται σήμερα η Οικονομία της Σημερινής.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά ένοιξε με μικρή άνοδο 0,5%, η αδιαφορία των επενδυτών για συναλλαγές στη συνέχεια, είχε ως αποτέλεσμα να ακηθούν πιέσεις στο Γενικό Δείκτη, ο οποίος υποχώρησε στις 162,97 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε ελαφρά αύξηση αλλά παρόλα αυτά παρέμεινε στο χαμηλό επίπεδο των 10,9 εκατομμυρίων.
Οι τραπεζικοί τίτλοι και η μετοχή της Globalsoft, που δέχθηκαν τις ισχυρότερες απώλειες, αντικατόπτρισαν την άσχημη εικόνα στο δείκτη FTSE, που σημείωσε σημαντική πτώση 1,23%.