You are here

Τι λέει ο τύπος: «Ήταν σωστή κομπίνα και την αφήσατε να περάσει»

01/11/2001 09:40
Ποικίλουν τα θέματα οικονομικού περιεχομένου που παρουσιάζονται στον σημερινό τύπο. Στα κυριότερα θέματα συγκαταλέγονται, η χθεσινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η σύγκρουση Αβέρωφ – ΠΕΟ για το θέμα των αεροδρομίων και το «παράνομο» υπέρογκο πλεόνασμα για το έτος 2000 που παρουσίασε η ΑΤΗΚ. Αλλού γίνεται αναφορά στην αναμενόμενη επικύρωση της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Alpha Bank και στην αναδιάρθρωση του δείκτη επίλεκτων μετοχών FTSE/CySE20 με την αντικατάσταση 4 εταιρειών.

Πουργουρίδης: «Ήταν σωστή κομπίνα και την αφήσατε να περάσει»
Χαραλάμπους: «Ακόμη δεν ακούσατε τίποτα για πιέσεις»


Με επίκεντρο την έγκριση της εισαγωγής της εταιρείας Marketrends Financial Services συνεχίστηκε χθες η έρευνα των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής. Σύμφωνα με άρθρο του «Φ», κατά την εξέταση του κ. Ανδρέα Χαραλάμπους ακούστηκαν πολλά που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω εταιρεία ευνοήθηκε στην ένταξη της, λόγω πιέσεων από πολιτικούς παράγοντες, αφού εκκρεμούσαν πολλά σημεία τα οποία έπρεπε να ξεκαθαρίσουν πριν την έγκριση της εισαγωγής της. Κατά την χθεσινή εξέταση κατέθεσαν και τρεις λειτουργοί της Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι δήλωσαν ότι ο κ. Χαραλάμπους τους είχε επισημάνει τα εξής: «πρέπει να επισπεύσουμε την εξέταση της αίτησης της Marketrends, διαφορετικά θα υποστούμε τις συνέπειες», κάτι που ο κ. Χαραλάμπους αρνήθηκε και προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πουργουρίδη, ο οποίος του είπε ότι δεν έχει να κάνει με πνευματικά ανάπηρα άτομα αφήνοντας μάλιστα να νοηθεί ότι δεν θα διστάσει να ζητήσει και την αποπομπή του Χαραλάμπους από τη δημόσια υπηρεσία.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της έρευνας πριν το τέλος του χρόνου θα κληθούν να καταθέσουν στη Βουλή για το ΧΑΚ οι Αλέκος Μαρκίδης, Τριανταφυλλίδης, Λαζαρίδης και Αυξεντίου.

Κλείνει σήμερα το Κεφάλαιο ΒΟΤ

Αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για τα αεροδρόμια, το οποίο προκάλεσε και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων με αποτέλεσμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια προς ανατροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με τετράωρη στάση εργασίας. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επηρεαστούν τα κεκτημένα των εργαζομένων από τις εξελίξεις, και ότι οι απεργίες είναι αχρείαστες, αφού το μόνο που επιφέρουν είναι ζημιά στον τουρισμό και στην οικονομία γενικότερα.

«Παράνομο πλεόνασμα»

91.4 εκ. λίρες πλεόνασμα παρουσίασε η ΑΤΗΚ και προκάλεσε την αντίδραση της Γενικού Ελεγκτού της Δημοκρατίας, η οποία τόνισε ότι τα πλεονάσματα δεν συνάδουν με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία της Αρχής. Η κα. Γιωρκάτζη επεσήμανε ότι η ΑΤΗΚ δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν δικαιολογείτε η συνεχόμενη αύξηση των πλεονασμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Την αντίδραση της προκάλεσε και το γεγονός ότι τα κεφάλαια αυτά είναι επενδυμένα σε καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες αντί να επιστραφούν στο κοινό ή να επενδυθούν σε κυβερνητικά χρεόγραφα όπως προνοεί ο νόμος. Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί και η αγοραπωλησία 15.000 κινητών τηλεφώνων από την οποία η Αρχή υπέστη ζημιές της τάξης των £445,000.

Αλλού αναφέρεται ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 5% μέσα στους επόμενους 14 μήνες για να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Αναφορά γίνεται επίσης και στην αναδιάρθρωση του δείκτη επίλεκτων τίτλων FTSE/CYSE20 με την αντικατάσταση 4 εταιρειών. Οι εταιρείες που αποχωρούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Σημερινής» είναι οι Ορφανίδης, Μινέρβα Ασφαλιστική, Avacom Net Services και Salamis, και θα αντικατασταθούν από τις Suphire, Aristo Developers, Φάρμα Ρένος Χατζηιωάννου και Pandora Investments.