You are here

Τι λέει ο τύπος: Και τώρα η Α.Τ.Α.

09/11/2001 09:30
Η πορεία που διαγράφει το ΧΑΚ βρίσκεται μετά από πολύ καιρό στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εντύπων, με αφορμή τις τελευταίες συνεχείς ανόδους. Επίσης, επαναφορά γίνεται και στο θέμα της Α.Τ.Α., αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Ο.Ε.Β. ανησυχούν, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, για την τροπή που μπορεί να πάρει το θέμα μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «ανατρέπουν» τον τρόπο υπολογισμού της Α.Τ.Α. Ως σημαντικό θέμα στον σημερινό οικονομικό τύπο παρουσιάζεται και η μείωση των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην άνοδο

Σε τρεις βασικές συγκυρίες αποδίδεται η ανοδική πορεία του δείκτη κατά τις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο, η μείωση των επιτοκίων και η φορολογική μεταρρύθμιση, σε συνάρτηση με την συγχώνευση των δύο τραπεζών στην Ελλάδα, Εθνικής και Alpha, είναι οι τρεις κυριότεροι λόγοι που ώθησαν την κυπριακή χρηματαγορά σε άνοδο. Έμφαση δίδεται επίσης και στη θεωρία ότι η Κύπρος, για την οποία δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος από τρομοκρατικά χτυπήματα, ως οικονομία θα ανέκαμπτε γρήγορα από τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις που προήλθαν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Εμπλεκόμενα συμφέροντα στο θέμα της Α.Τ.Α.

Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τις προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αφού τίθεται θέμα προσαρμογής του υπολογισμού της Α.Τ.Α. στα νέα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του Φ.Π.Α. και των άλλων έμμεσων φόρων κατανάλωσης είναι σημεία που ανησυχούν τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους, ως προς τον τρόπο προσέγγισης των αυξημένων καταναλωτικών φόρων στον υπολογισμό της Α.Τ.Α.

Νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολούθησε το παράδειγμα της Αμερικής και προχώρησε στην τέταρτη μείωση των επιτοκίων αυτό το χρόνο, με αποτέλεσμα τα επιτόκια τώρα να κυμαίνονται στο 3,25%. Την ίδια πορεία ακολούθησε και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας η οποία μείωσε τα επιτόκια στο 4%. Το «φαινόμενο» της μείωσης των επιτοκίων είναι κάτι που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις χώρες και φαίνεται, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, να επηρεάζει θετικά τις χρηματαγορές.

Αλλού γίνεται αναφορά στην δημιουργία Κύριας και Παράλληλης αγοράς στην κυπριακή κεφαλαιαγορά, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ Χρηματιστών και Χρηματιστηριακών αρχών.