You are here

Τι λέει ο Τύπος: Κάθοδος, Κεφαλαιαγορά και Κύπρου στο προσκήνιο

17/08/2001 09:23
Η ανατροπή της ανόδου στο κυπριακό χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή συνάντηση, η αντιπαράθεση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τον Λ. Χριστοφόρου και η διάψευση της Τράπεζας Κύπρου για τη Γενική Τράπεζα απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων σήμερα. Επίσης αναφορά γίνεται στις εξελίξεις με τα πρατήρια καυσίμων και στη μείωση της χρήσης βιομηχανικού ρεύματος κατά την τελευταία δεκαετία.


Στη δίνη των εξελίξεων το ΧΑΚ

Στις χθεσινές απώλειες του ΧΑΚ αναφέρεται η Οικονομία του Φιλελεύθερου, κάνοντας ανάλυση στις αιτίες που συνδέονται με την πτώση των τιμών των μετοχών της Aqua Sol, της Globalsoft και των τραπεζών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι επενδυτές προσπαθούν να αναβαθμίσουν το ρόλο του ΠΑΣΕΧΑ, με τη δημιουργία δυνατού κεντρικού πυρήνα που θα πλαισιώνεται από ομοσπονδιοποιημένες επαρχιακές επενδυτικές οργανώσεις.

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα συνδέει τη συρρίκνωση της βιομηχανικής χρήσης ρεύματος με τη «φθίνουσα πορεία που ακολουθεί ο τομέας» και ειδικά οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. Εντούτοις επιτάχυνση στη χρήση ρεύματος παρουσιάζει ο εμπορικός τομέας κατά την τελευταία εικοσαετία.

Αναφορά γίνεται και στην αντιπαράθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τον Βουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, η οποία προέκυψε από πρόσφατη συνέντευξη του κ.Χριστοφόρου στην οποία άφησε αιχμές για αδράνεια της Επιτροπής μπροστά στη «διολίσθηση τιμής μετοχής εταιρείας πληροφορικής». Η Επιτροπή με σκληρό τρόπο και μέσω επιστολής απορρίπτει τις κατηγορίες.

Η Τράπεζα Κύπρου απορρίπτει φήμες για εξαγορά ελλαδικής Τράπεζας

Η Τράπεζα Κύπρου προχωρά αυτόνομα σε επεκτάσεις στην Ελλάδα και στο παρόν στάδιο δεν διαπραγματεύεται την εξαγορά της ελλαδικής Γενικής Τράπεζας, αναφέρει η Οικονομία της Σημερινής. Επιβεβαιώνονται πάντως πληροφορίες της εφημερίδας για επέκταση του Συγκροτήματος με 60 καταστήματα στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του 2001.

Αλλού σημειώνεται ότι οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων οδήγησαν το χρηματιστήριο σε πτώση χθες, ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα αναστρέψιμη λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την απόφαση που προωθεί αναφορικά με τον διπλό έλεγχο που θα υποβάλλονται τα ενημερωτικά δελτία των υπό ένταξη εταιρειών. Την άποψή του επί του θέματος, εκφράζει στην εφημερίδα ο Πρόεδρος των Δημοσίων Εταιρειών Πιερρής Θεοδώρου, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να «διασαφηνιστούν τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι ανεξάρτητοι λογιστές και δικηγόροι» που θα διενεργούν αυτούς τους ελέγχους.
Σε άλλο σημείο η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πρατηρίων καυσίμων και τις προτάσεις του Λευκόνοικο για εξαγορά περισσότερων πρατηρίων από τη νέα εταιρεία στην οποία θα συμμετέχει

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου αντεπιτίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τη λύπη του εξέφρασε μέσω της Οικονομικής Αλήθειας ο Λευτέρης Χριστοφόρου αναφορικά με την επιστολή που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναφέρεται σε πρόσφατες κατηγορίες εναντίον της από τον Βουλευτή για αδράνεια ενώπιον μεγάλης πτώσης τιμής μετοχής κατά 70%.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι οι περισσότερες επισημάνσεις του, αφορούσαν την παλιά Επιτροπή ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για προσπάθεια φίμωσής του.

Στο σύστημα αποϋλοποίησης αναμένεται να ενταχθούν άλλες 6 εταιρείες μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΧΑΚ, γράφει σε άλλο σημείο η εφημερίδα, ενώ για την Τράπεζα Κύπρου και τα δημοσιεύματα περί εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας στην Ελλάδα αναφέρεται ότι το Συγκρότημα διαψεύδει αυτές τις φήμες υποστηρίζοντας ότι η Γενική Τράπεζα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.