You are here

Τι λέει ο τύπος: Κεφαλαιαγορά καλεί Εισαγγελία για Globalsoft

14/12/2001 09:16
Ποικίλουν τα θέματα που παρουσιάζονται από τον σημερινό οικονομικό τύπο. Μεγάλη αναφορά γίνεται στις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Globalsoft και πιο συγκεκριμένα στις προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να στοιχειοθετήσει, με στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, υπόθεση ποινικών αδικημάτων. Αλλού γίνεται αναφορά στην χρονική περίοδο κατά την οποία αναμένεται να ενταχθεί η Κύπρος στην ΟΝΕ, σε δυο χρόνια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ. Αναφορά γίνεται και στην ελευθεροποίηση της διακίνησης συναλλάγματος όπως και στην ανεπαρκή διασπορά κεφαλαίου των Κ.Α..

Στην Εισαγγελία προς γνωμάτευση οδεύει η υπόθεση Globalsoft

Στο κύριο άρθρο του οικονομικού ένθετου της «Σημερινής» γίνεται αναφορά στο θέμα της Globalsoft.com και συγκεκριμένα στην πρόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αποταθεί στην Γενική Εισαγγελία για να διαπιστωθεί κατά πόσον προκύπτουν ποινικά αδικήματα από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η νομική επεξεργασία των πορισμάτων της έρευνας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης βδομάδας.

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ανοιχτά μέτωπα

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και το κύριο άρθρο της «Αλήθειας» που παρομοιάζει ως «πονοκεφάλους» για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις διάφορες υποθέσεις που διερευνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Γίνεται αναφορά στις έρευνες για τα τρία χρηματιστηριακά γραφεία και σύμφωνα με τον κ. Μάριο Κληρίδη ευθύνες θα αποδοθούν σε όποιον τον βαρύνουν όταν τελειώσει η έρευνα. Σε άλλες εξελίξεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικό πρόστιμο £25.000 στον πρόεδρο του Δ.Σ. της Crown Resorts κ. Chris Afxentiou, ενώ ζήτησε και την διαγραφή της εταιρείας Frindlays από το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου.

Αλλού, η εφημερίδα κάνει αναφορά στις αντιδράσεις των βιομηχάνων στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τους εισαγωγικούς δεσμούς πριν την ένταξη μας στην Ευρώπη και στις δηλώσεις του πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι καμιά προσπάθεια δεν έχει γίνει προς τη ελευθεροποίηση της διακίνησης του συναλλάγματος.

«Κλίμα προβληματισμού στο ΧΑΚ»

Ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επιχειρεί στο κύριο άρθρο του ο «Φιλελεύθερος», παραθέτοντας δηλώσεις αναλυτών αναφορικά με τις παραμέτρους που επηρεάζουν το ΧΑΚ. Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται ότι η επιφυλακτική στάση των επενδυτών αποδίδεται σε δεύτερες σκέψεις ως προς την ουσιαστική πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό και τις «τραυματικές» εμπειρίες που αποκόμισαν οι επενδυτές από το ξεφούσκωμα των τιμών του 1999. Άλλη αποδίδουν την επιφυλακτικότητα στην έλλειψη εταιρικών νέων και στην δυσπιστία που διακατέχει τους επενδυτές έναντι των διοικήσεων πολλών εισηγμένων εταιρειών και έναντι σε διάφορα χρηματιστηριακά γραφεία των οποίων οι κινήσεις κρίνονται καθαρά κερδοσκοπικές.

Ανεπαρκή διασπορά κεφαλαίου και απολύσεις από Κ.Α.

Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στην ανεπαρκή διασπορά κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών η οποία δεν ικανοποιεί την πρόνοια για το 25%. Κύριος λόγος είναι η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου που προέκυψε από την εξάσκηση των ΔΑΜ τα οποία μόνο το Δημόσιο επέλεξε να εξασκήσει, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του να αυξηθεί στο 69,6%.

Αναφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές κάνει και η «Σημερινή», η οποία αναφέρει ότι σύντομα η εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, συγκεκριμένα ανώτερων αεροσυνοδών καμπίνας, επικαλούμενη τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.