You are here

Τι λέει ο Τύπος: Κινδυνεύουν επιχειρήσεις

26/09/2001 09:02
Με την επισήμανση από ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, του κινδύνου που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις για το μέλλον και τη βιωσιμότητά τους συνεπεία της αρνητικής πορείας του ΧΑΚ ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται στη συζήτηση ενώπιον της Βουλής για την ανάθεση από την κυβέρνηση σε στρατηγικό επενδυτή των αεροδρομίων με τη μέθοδο ΒΟΤ, αλλά και σε εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία υπενθυμίζεται σε διοικητικούς συμβούλους ότι πρέπει να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια του νόμου διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των επενδυτών.

Οι εμποροβιομήχανοι εκπέμπουν SOS

Η πορεία του ΧΑΚ οδήγησε χθες τους εκπροσώπους της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Η συσσώρευση των προβλημάτων στην κυπριακή κεφαλαιαγορά, δυσχεραίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και επιβαρύνει την «επαπειλούμενη κρίση στον καταναλωτικό τομέα». Οι εκπρόσωποι του εμπροβιομηχανικού κόσμου πρότειναν την άμεση λήψη μέτρων για αναστροφή της κατάστασης ενώ οι βουλευτές συμμερίστηκαν την άποψη αυτή και παραδέχτηκαν με καυστικά λόγια και χαρακτηρισμούς ότι η κατάσταση αυτή επισείει τον κίνδυνο για την οικονομία γενικότερα.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρέντ, διαγράφει τις τελευταίες μέρες πτωτική πορεία ενώ ο ΟΠΕΚ διαβεβαίωσε ότι θα κρατήσει σταθερή την προσφορά πετρελαίου προς τις αγορές της Δύσης.

Αεροδρόμια και ΒΟΤ στην ολομέλεια της Βουλής στις 11 Οκτωβρίου

Με τη χθεσινή συζήτηση ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Συγκοινωνιών για το νομοσχέδιο που αφορά στην ανάπτυξη των κυπριακών αερολιμένων με τη μέθοδο ΒΟΤ, αναφέρεται η Οικονομία της Σημερινής. Τονίζεται ότι παρόλο που τα κόμματα δεν διαμόρφωσαν την τελική τους απόφαση, εντούτοις διεφάνη ότι την ερχόμενη Τρίτη θα «περάσει» κατά πλειοψηφία και αναμένεται να οδεύσει προς έγκριση στην ολομέλεια του Σώματος στις 11 Οκτωβρίου.

Σε άλλη είδηση γίνεται αναφορά στην εισδοχή των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ, αφού το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου συνέρχεται αύριο και αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» μετά από παρατηρήσεις επί των τελικών κριτηρίων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών.

Εγκύκλιος της Επ. Κεφαλαιαγοράς υπενθυμίζει ευθύνες

Υπό τον τίτλο «Μεγάλες αγοραπωλησίες μετοχών από Δ.Σ. εταιρειών σημειώνει η Επ. Κεφαλαιαγοράς», η Οικονομική Αλήθεια κάνει αναφορά στην εγκύκλιο της Επιτροπής με την οποία η ίδια τίθεται στη διάθεση των διοικητικών συμβούλων των εταιρειών για πληροφορίες σχετικά με παρατηρήσεις της ίδιας για μεγάλες αγοραπωλησίες μετοχών από συμβούλους «ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη της κλειστής περιόδου». Με την ίδια εγκύκλιο επισημαίνει ότι περιμένει από τους ίδιους ότι θα ενεργούν στα πλαίσια του νόμου έτσι ώστε να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

Αλλού αναφέρεται ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα κατάθεσης από την Ερευνητική Επιτροή για το ΧΑΚ, υποθέσεων προς την Εισαγγελία που να εμπερικλείουν ποινικά αδικήματα, εφόσον πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων ξεχωριστά και ύστερα να επακολουθήσει η εξέταση πιθανών ποινικών αδικημάτων.