You are here

Τι λέει ο Τύπος: Κινητοποίηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς για συλλογή στοιχείων

29/08/2001 09:15
Με την αιφνίδια είσοδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε τρία χρηματιστηριακά γραφεία με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για πιθανή χειραγώγηση τιμών ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Λαϊκής σε σχέση με την πορεία του Δείκτη χθες στο ΧΑΚ αλλά και η καταγγελία των επενδυτών για χρησιμοποίηση τους από χρηματιστηριακό γραφείο σχετικά με χειραγώγηση τιμών απασχολούν τον Τύπο σήμερα. Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη του Βέλγου Υπουργού Οικονομικών στην Κύπρο.

Ξαφνική έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε χρηματιστηριακά γραφεία

Επιτόπια αιφνιδιαστική έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε 3 χρηματιστηριακά γραφεία για συλλογή στοιχείων αναφορικά με «παράξενες συναλλαγές» πραγματοποιήθηκε χθες, γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Η Επιτροπή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από παρακολούθηση κίνησης ορισμένων μετοχών θεωρώντας ότι υπήρχε «θολό τοπίο» γύρω από το θέμα αλλαγής μεγάλων πακέτων μετοχών από ένα «κλειστό κύκλωμα» ανθρώπων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή ξεκίνησε επαφές με πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο στήριξης του έργου της ιδιαίτερα τώρα «που ενισχύεται ο εποπτικός της ρόλος».

Σε μια άλλη είδηση αναλύεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Λαϊκής σε σχέση με την χθεσινή αρνητική πορεία του ΧΑΚ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η «Λαϊκή χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα όχι όμως και οι επενδυτές»

Ικανοποιημένος ο Γιώργος Βασιλείου για την Έκθεση Προόδου της Ε.Ε.

Με την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη Γιώργος Βασιλείου αναφορικά με τις προκαταρκτικές πληροφορίες για την έκθεση προόδου που ετοιμάζεται από την Ε.Ε ασχολείται η Οικονομία της Σημερινής. Στην έκθεση παρουσιάζεται αντικειμενικά και σωστά η πρόοδος που είχε η Κύπρος τον τελευταίο καιρό.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου δείχνει αισιόδοξος για την κατάσταση της οικονομίας μας σε σχέση με τους Δείκτες του Μάαστριχτ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα για εξεύρεση λύσεων αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων στo IMC

Mε την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων στο ισόγειο του IMC από τις 30 Σεπτεμβρίου, ασχολείται η Οικονομική Αλήθεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές επιμείνουν στην θέση αυτή, τότε η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να κατορθώσει την επαναλειτουργία των καταστημάτων ζητώντας «ίση μεταχείριση με τις άλλες επιχειρήσεις της ίδιας περιοχής και ζώνης».
Ο ΠΑΣΕΧΑ καταγγέλλει ότι επενδυτές χρησιμοποιήθηκαν από χρηματιστηριακά γραφεία με στόχο τη χειραγώγηση τιμών γράφει αλλού η εφημερίδα. Η ανακοίνωση του Συνδέσμου επενδυτών στην οποία βασίζεται το δημοσίευμα αναφέρει ότι χρηματιστηριακό γραφείο μέσα από πιστωτικές διευκολύνσεις που έδωσε σε επενδυτές τους συμβούλευσε να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη μετοχή που τελικά έχασε σημαντικό μέρος από την αξία της ενώ ταυτόχρονα το ίδιο γραφείο «ξεφόρτωνε σε μεγάλες ποσότητες τη συγκεκριμένη μετοχή».