You are here

Τι λέει ο τύπος: Κομπίνες 4 ταχυτήτων

15/11/2001 09:57
Η χθεσινή ενημέρωση των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών από τον Γενικό Εισαγγελέα, αναφορικά με την πορεία των αστυνομικών και εισαγγελικών ερευνών, είναι το κυριότερο θέμα που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του σημερινού οικονομικού τύπου. Αλλού γίνεται αναφορά στο πλεόνασμα της ΑΤΗΚ, το οποίο κρίνεται παράνομο από τη Βουλή, ενώ εξελίξεις έχουμε και στο θέμα του στρατηγικού επενδυτή για τα αεροδρόμια, αφού κατατέθηκαν οι προσφορές και οι διαδικασία επιλογής θα έχει τελειώσει μέχρι το Μάρτιο του 2002 οπότε θα υπογραφούν και τα συμβόλαια.

Τον Φεβρουάριο στα δικαστήρια οι ένοχοι

Ενώπιον των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής παρουσιάστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας για να ενημερώσει τις εν λόγω επιτροπές για την πορεία των ερευνών που διεξάγονται από την αστυνομία και την εισαγγελία και αφορούν οικονομικά εγκλήματα. Ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν οι έρευνες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και μέχρι το Φεβρουάριο του 2002 θα ολοκληρωθεί η ποινική εξέταση και θα αρχίσει η εκδίκαση των υποθέσεων, οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, λόγω φόρτου εργασίας από τις πολλές υποθέσεις που προέκυψαν, είναι επιτακτική η ενίσχυση της υπηρεσίας του με ανθρώπινο δυναμικό για την πιο γρήγορη διεκπεραίωση των ερευνών. Ο κ. Μαρκίδης είπε επίσης ότι εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με μέλη των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής για να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα προχωρήσουν σε αλλαγές στο Δίκαιο Απόδειξης.

Ανεπίτρεπτη η συσσώρευση κερδών από ΑΤΗΚ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον πρόεδρο της ΑΤΗΚ για το πλεόνασμα ύψους £200 εκ. που παρουσίασε η Αρχή και παράλληλα δήλωσε ότι είτε η ΑΤΗΚ θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στο κοινό ή να προωθήσει την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ούτως ώστε να επιτρέπει πλεόνασμα. «Βολές» κατά της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου έριξαν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο ένας κοινωφελής οργανισμός όπως η ΑΤΗΚ να αφήνετε στη συσσώρευση κερδών.

Προς επιλογή του στρατηγικού επενδυτή

Αρχίζουν οι διαδικασίες επιλογής του στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση και κατασκευή των νέων αεροδρομίων. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Αβέρωφ Νεοφύτου, οι υπογραφές στα συμβόλαια αναμένεται να μπουν μέχρι το Μάρτιο του 2002 και μέχρι το 2004 θα παραδοθεί το νέο αεροδρόμιο Πάφου και το 2005 το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές είναι οι ακόλουθοι: 1) κοινοπραξία Ομίλου Λανίτη, Cybarco και Α/φοί Καραμοντάνη, 2) κοινοπραξία Γεώργιος Ζαχαριάδης Λτδ και Alpha Properties and Investment Ltd, 3) Όμιλος Εταιρειών Λευκόνοικο Επενδυτική, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματα των Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, CTC, Iacovou Brothers και Χαρίλαος Αποστολίδης.

Άρνηση Βουλής για εξωτερικό δανεισμό

Σε άλλα θέματα έχουμε της αρχική άρνηση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών για έγκριση εξωτερικού δανείου ύψους £500 εκ. Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι η έγκριση δανείου αλλά η έγκριση ορίου. Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι σημαντικά κεφάλαια έχουν κλείσει ή κινούνται προς κλείσιμο εντούτοις, το έργο που πρέπει να γίνει είναι αρκετά δύσκολο αφού γύρω στα 350 εναρμονιστικά νομοθετήματα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή.

Αλλού γίνεται αναφορά στην έρευνα που διεξάγει το ελεγκτικό γραφείο Arthur Andersen στις οικονομικές καταστάσεις της Globalsoft.com οδεύει προς το τέλος της αφού αναμένεται να παραδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι αν και γνωρίζει την πορεία της έρευνας εντούτοις δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο στο παρόν στάδιο.