You are here

Τι λέει ο Τύπος: Λιτότητα και περισυλλογή

27/09/2001 08:42
Με την έκκληση της κυβέρνησης προς του κοινωνικούς εταίρους για λιτότητα ενόψει πιθανών δυσμενών εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία από τις διεθνείς εξελίξεις, ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης ο πόλεμος και η μετάθεση των ευθυνών, που συνεχίζονται ενώπιον της Βουλής, από τους τότε αρμόδιους για την κατάσταση στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000 απασχολεί τον σημερινό Τύπο.


Κοινωνικός διάλογος για λιτότητα

Πνεύμα αυτοσυγκράτησης, περίσκεψης και περισυλλογής καλεί η κυβέρνηση τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν για την κυπριακή οικονομία μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο να καλέσει σε διάλογο τόσο το συνδικαλιστικό κίνημα όσο και τους εργοδότες για να τους ενημερώσει για τις ενδεχόμενες μεγάλες συνέπειες στην κυπριακή οικονομία, που αναμένεται να επηρεαστεί από «τα όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου». Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν θα περικοπούν οποιαδήποτε ωφελήματα των εργαζομένων και δεν θα ανασταλλεί η υλοποίηση προγραμματισμένων αναπτυξιακών έργων.

Μετάθεση ευθυνών για ΧΑΚ

Τα χέρια σηκώνουν, ενώπιον της Βουλής, τα πρώην μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ, αποποιούμενοι οποιονδήποτε ευθυνών για τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο τη διετία 1999-2000, αναφέρει η Οικονομία της Σημερινής.

Στη χθεσινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών επιρρίφθηκαν ευθύνες κατά των χρηματιστών για παρτυπίες ενώ ο τότε Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς εκτόξευσε και πάλι βολές εναντίον του Υπουργού Οικονομικών για εμπλοκή του στην εισαγωγή εταιρειών τις οποίες «απέρριψε η Επιτροπή».

Αλλού γίνεται αναφορά στην κατά 30% αύξηση των ναύλων για τα εμπορικά πλοία μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και στην μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων κατά 6000 λίρες.

Μέθοδος ΒΟΤ και για λιμάνι Λάρνακας

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Λάρνακας και η μετατροπή του σε εμπορικό θα επιτευχθεί με τη μέθοδο ΒΟΤ την οποία προτίθεται να καολουθήσει η κυβέρνηση, γράφει η Οικονομική Αλήθεια. Ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί δε διεθνή διαφημιστική καμπάνια για να εξασφαλίσει τις προσφορές για το έργο ενώ οι προτάσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να αφορούν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι αναμένεται σήμερα να συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ η μετάθεση της ώρας που θα διεξάγεται η χρηματιστηριακή συνάντηση έτσι ώστε να μπορούν οι επενδυτές να ενημερώνονται για τα «τεκταινόμενα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».