You are here

Τι λέει ο Τύπος: Λυκούργος και Επιτροπή Οικονομικών στο προσκήνιο

19/07/2001 09:28
Οι δηλώσεις του Προέδρου της GlobalSoft αναφορικά με την πορεία της μετοχής αλλά και για τα τεκταινόμενα στο ΧΑΚ, η αναστολή είσπραξης -από τις τράπεζες- χρεών που έχουν συναφθεί για επενδυτικούς σκοπούς αλλά και η χθεσινή επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο χρηματιστήριο, παρακάμπτουν σήμερα στα δημοσιεύματα των οικονομικών ένθετων των εφημερίδων, την χθεσινή άνοδο του Δείκτη στο ΧΑΚ.

Ο Λυκούργος σπάει τη σιωπή του....

Την τελευταία του παρέμβαση -σύμφωνα με τον ίδιο - για διάψευση φημών και σεναρίων που κυκλοφορούν στον Τύπο, έκανε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Χρηματιστήριο", ο Πρόεδρος της GlobalSoft Λυκούργος Κυπριανού, γράφει σήμερα η Οικονομία του Φιλελεύθερου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι "είναι άδικο να ασχολούμαστε καθημερινώς με μία μετοχή" τη στιγμή που όλες οι μετοχές πέφτουν αυτή την περίοδο στο ΧΑΚ. Επίσης τονίζει ότι δεν είναι η GlobalSoft που έριξε τον Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα και αναφέρει ότι το ΧΑΚ έχει αλλάξει ριζικά.
Αναφορικά με τις φήμες που φέρουν την εταιρεία να οδηγείται ή να επιδιώκει διαγραφή της από το ΧΑΚ, ο Πρόεδρος της GlobalSoft τονίζει ότι δεν δέχεται αυτούς τους ισχυρισμούς και διαψεύδει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την απόφαση που θα κληθεί να ακυρώσει νέα έκτακτη γενική συνέλευση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε εσκεμμένα για να πέσει η τιμή της μετοχής, αλλά λόγω της αρνητικής στροφής της χρηματιστηριακής αγοράς, δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, τονίζοντας ότι ήταν δύσκολη απόφαση όμως παράλληλα διερωτήθηκε " να αφήσουμε τα 30 εκ., τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν ΔΑΜ και κάποια στιγμή να λέγαμε στον κόσμο, ξέρετε περιμέναμε ένα χρόνο και ένα μήνα και τώρα δεν μπορούν να γίνουν ΔΑΜ;"

Παράλληλα χθες η εταιρεία ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματά της για το 2000, με αύξηση στον κύκλο εργασιών 840% και αύξηση κερδών μετά τη φορολογία κατά 639% από το 1999.


Αναζητούνται λύσεις για αναστολή είσπραξης χρεών επενδυτών από τις τράπεζες

Η Οικονομία της Σημερινής, αναφέρεται στις φόρμουλες που ψάχνει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για να μην ασκούνται πιέσεις από τις τράπεζες για είσπραξη χρεών που έχουν συνομολογηθεί για επενδυτικούς σκοπούς.
Η πολιτική που ακολουθείται αυτή την εποχή από τις τράπεζες για ανοχή στην είσπραξη χρεών επενδυτών, ζητείται να κατατεθεί γραπτώς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Παράλληλα η ίδια Επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία μηχανισμού εξέτασης παραπόνων από πολίτες για τη μη εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Ο Υπουργός απαντώντας σε σημειώσεις βουλευτών ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τράπεζες πιέζουν επενδυτές για την αποπληρωμή των χρεών τους με κίνδυνο αυτοί να χάσουν ακόμα και το σπίτι τους, είπε ότι τέτοιες πληροφορίες δεν έχουν φτάσει κοντά του και κάλεσε τους βουλευτές να παρουσιάσουν αυτές τις περιπτώσεις ενώπιόν του για να τις χειριστεί μεσολαβητικά ο ίδιος.


Η Επίσκεψη Βουλευτών στο "πάτωμα" συνοδεύτηκε με άνοδο του Δείκτη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΧΑΚ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του Δικοικητικού του Συμβουλίου στην επίτευξη του έργου του ήταν, σύμφωνα με την Οικονομία της Αλήθειας, οι κύριοι λόγοι χθεσινής επίσκεψης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στο χρηματιστήριο.

Στη συζήτηση μεταξύ Δ.Σ. ΧΑΚ και Επιτροπής Οικονομικών, αναφέρθηκε και το θέμα των ποιοτικών κριτηρίων και διαπιστώθηκε ότι "αν υπήρχαν θεσμοί που διασφάλιζαν τα ποιοτικά κριτήρια, η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη".

Μετά το πέρας της συνάντησης, επισημάνθηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών όσο και από τον Πρόεδρο του Δικοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ, "η ανάγκη να δοθεί στο συμβούλιο μεγαλύτερη πρωτοβουλία στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το χρηματιστήριο". Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη ύπαρξης καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων οργάνων του θεσμού, έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτερη αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη λειτουργία αλλά και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού.