You are here

Τι λέει ο Τύπος: Μάουρερ και GLC

20/12/2001 08:23
Για την αναφορά Μάουρερ σε δεσμεύσεις που έδωσε η Κύπρος στην ΕΕ για αύξηση του ΦΠΑ στο 13% πριν το τέλος του έτους γράφει σήμερα ο οικονομικός τύπος. Οι τρεις εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο πόρισμα της ΕΚ για την Globalsoft και στην απόφαση της Επιτροπής να παραπέμψει την υπόθεση στον Αλέκο Μαρκίδη. Αλλού γίνεται αναφορά στις αποφάσεις δικαστηρίου της Λευκωσίας για την Max Data και στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή των μέτρων για τον τουρισμό.

Μάουρερ και ΦΠΑ

Εκτεθειμένη μένει η Κύπρος στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμογής στο συντελεστή του ΦΠΑ, γράφει η Οικονομία του Φιλελευθέρου στην κύρια της είδηση. Η «βόμβα Μάουρερ» έπεσε χθες στην Βουλή όταν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι υπήρξε επίσημη δέσμευση από την Κυβέρνηση να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 10% σε 13% μέχρι το τέλος του έτους. Καθησυχαστικές ήταν όμως οι δηλώσεις του Γιώργου Βασιλείου και του Τάκη Κληρίδη, γράφει ο Παναγιώτης Πανταζής.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η σχετική είδηση της Στάλως Γρηγορίου στη Σημερινή. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η σχετική πρόθεση (όχι όμως δέσμευση) της Κύπρου στην ΕΕ για το ΦΠΑ δόθηκε από το Μάιο στο πλαίσιο του προενταξιακού οικονομικού προγράμματος.

Ο Γιώργος Κυριάκος της Οικονομικής Αλήθειας γράφει επίσης και για το αίτημα Μάουρερ να εξομοιωθεί η τιμή του Κυπριακού μπράντι και της ζιβανίας με το ουίσκι. Στην είδηση γίνεται επίσης αναφορά στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης για τον οποίο η Κύπρος πήρε παράταση μέχρι το 2008.

Στο Γενικό Εισαγγελέα η Globalsoft

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα της ΕΚ που ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα απασχολούν και τις τρεις εφημερίδες. Μάλιστα, στην Αλήθεια το θέμα είναι πρωτοσέλιδο και τυγχάνει κοινής αναφοράς με αυτό της Max Data. «Οι υποθέσεις δύο εταιριών οι οποίες πολυσυζητήθηκαν μέσα στη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες» γράφει η Νάνσια Χαρίδη, «βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφού η μια υπόθεση έληξε με απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας για διάλυση της εταιρείας ώστε οι επενδυτές να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ενώ η άλλη υπόθεση οδηγείται για γνωμάτευση στο Γενικό Εισαγγελέα». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Ανδρέας Αλωνεύτης εκλέγηκε στην προεδρία της Cyber Group κερδίζοντας ψήφο εμπιστοσύνης για το σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε στους 80 παρευρισκόμενους μετόχους.