You are here

Τι λέει ο τύπος: Μείωση κερδών λόγω επιτοκίων

28/11/2001 09:25
Η ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου και η έκθεση των ελεγκτών για την Globalsoft.com είναι τα κυριότερα θέματα που παρουσιάζονται στον σημερινό οικονομικό τύπο. Έχουμε επίσης τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις επενδυτικές εταιρείες οι οποίες είχαν τιμωρηθεί από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, όπως επίσης και τη σημερινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου.

Καλύτερα τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις Ελληνικές

«Φιλελεύθερος» και «Σημερινή» έχουν ως κύριο θέμα στα οικονομικά τους ένθετα την χθεσινή ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τρ. Κύπρου. Παραθέτουν συγκρίσεις των περσινών με των φετινών αποτελεσμάτων για την ίδια περίοδο και παράλληλα φιλοξενούν δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή του συγκροτήματος αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη είναι μειωμένα από πέρσι (από £67 εκ. σε £61 εκ. ), εντούτοις σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Κυπρή, κρίνονται ικανοποιητικά εάν ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο. Ο κ. Κυπρής αποδίδει την μείωση των κερδών στις απανωτές μειώσεις στα επιτόκια, στις απώλειες κερδών από εμπορία συναλλάγματος λόγω της εισαγωγής του Ευρώ στην Ελλάδα, στις δαπάνες για το άνοιγμα επιπρόσθετων καταστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία αλλά και στις αρνητικές συγκυρίες σε ΧΑΚ και ΧΑΑ.

Λανθασμένοι χειρισμοί και χάσιμο Χρηματοδοτήσεων

Σε άλλα άρθρο του ο «Φ» αναφέρεται στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής και σύμφωνα με το οποίο επιρρίπτουν ευθύνες στο αρμόδιο Υπουργείο για λανθασμένους χειρισμούς στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Βιομηχανίας.

Υπουργικό Συμβούλιο καλείτε να δώσει λύσεις για τουρισμό

«Η Σημερινή» κάνει επίσης αναφορά στη σημερινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου. Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ., Λ. Χριστοφόρου, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για υιοθέτηση δραστικών μέτρων στήριξης, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην εξαγγελία μέτρων έχει φέρει την Κύπρο σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της.

Globalsoft: Έτοιμη η Έκθεση των Ελεγκτών

Η έκθεση των ελεγκτών που διορίστηκαν να εξετάσουν τις οικονομικές καταστάσεις της Globalsoft.com βρίσκεται στα χέρια της Επ. Κεφαλαιαγοράς και εξετάζεται. Αυτά αναφέρει στο κύριο άρθρο της η «Οικονομική Αλήθεια», η οποία παραθέτει και δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Μάριου Κληρίδη, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο στο παρόν στάδιο. Αναμένεται όπως η εποπτική αρχή ολοκληρώσει τη μελέτη της έκθεσης σε περίπου μια βδομάδα οπότε και θα δώσει στην δημοσιότητα τα πορίσματα και την απόφαση της.

Αλλού η «Αλήθεια» κάνει αναφορά στις αποφάσεις που πάρθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις επενδυτικές εταιρείες οι οποίες είχαν τιμωρηθεί από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για παραβίαση της νομοθεσίας που ρυθμίζει το ποσοστό του κεφαλαίου τους που έχουν επενδυμένο σε κινητές αξίες. Τα στελέχη των 5 επενδυτικών που υπέστησαν χρηματικές κυρώσεις θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, αλλά όχι οι εταιρείες οι ίδιες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μητρώα άλλων έξι εταιρειών θα εισαχθούν στο κεντρικό μητρώο του ΧΑΚ στις 17 Δεκεμβρίου.