You are here

Τι λέει ο τύπος: Νέο όχι ΧΑΚ στην ΕΚ

19/12/2001 09:30
Η υπόθεση Globalsoft είναι το κυριότερο θέμα που παρουσιάζεται στο σημερινό οικονομικό τύπο μετά το νέο «όχι» που πρόβαλε το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου στην εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας. Σε άλλα θέματα έχουμε την αντιπαράθεση μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης για την επαναφορά του συστήματος αυτόματης αυξομείωσης στις τιμές των καυσίμων, αλλά και την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας με «Α» από τους Standard & Poor’s.

Σε κόντρα εξελίσσεται το θέμα της GLC

Αρνητική ήταν και πάλι η απάντηση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου στην εκ’ νέου εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Globalsoft. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΧΑΚ, κ. Ρένος Χριστοδουλίδης, δεν δόθηκαν οποιαδήποτε νέα στοιχεία που θα διαφοροποιούσαν την αρχική θέση του Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα, τονίζοντας ότι «θέλουμε να έχουμε και τους λόγους για τους οποίους προτείνεται κάτι τέτοιο». Η νέα αυτή εξέλιξη παρουσιάζεται ως κύριο άρθρο στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων «Αλήθεια» και «Φιλελεύθερος», με την τελευταία να κάνει αναφορά σε κόντρα που ξεσπά για το συγκεκριμένο θέμα ανάμεσα στις δυο εποπτικές αρχές.

Προς αναπομπή της νομοθεσίας για καύσιμα

Αλλού η Εφημερίδα «Αλήθεια» κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που φέρεται να δήλωσε ότι τυχόν επαναφορά του συστήματος αυτόματης αυξομείωσης των τιμών των καυσίμων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το Δημόσιο ταμείο, που χρωστάει ήδη πάνω από £5 εκ. στις εταιρείες πετρελαιοειδών. Την θέση αυτή υποστηρίζει με δηλώσεις του και ο πρόεδρος των εταιρειών Λευκαρίτη δηλώνοντας ότι οι ζημιές που θα κληθεί να καλύψει η κυβέρνηση είναι τεράστιες. Στο θέμα κάνει αναφορά και η «Σημερινή» η οποία γράφει ότι σε περίπτωση επαναφοράς του συστήματος αυξομείωσης τότε η νομοθεσία θα πάει προς αναπομπή.

K.A: Νέες κόντρες με συντεχνίες

Σε άλλα θέματα έχουμε τα προβλήματα που προκαλεί η απόσυρση από τον στόλο των Κυπριακών Αερογραμμών των Airbus Α310, αφού η εξέλιξη αυτή πιθανών να οδηγήσει σε απολύσεις αεροσυνοδών κάτι που θα προκαλέσει εργατική αναταραχή στις τάξεις της εταιρείας, αφού οι συντεχνίες αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έντονη κριτική στο Ρολάνδη για το φυσικό αέριο

Ο «Φ» κάνει αναφορά και στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ, κ. Κίκη Γιάγκου, και του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφορικά με το θέμα εισαγωγής φυσικού αερίου από Συρία ή Αίγυπτο. Ο κ. Γιάγκου άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό αναφορικά με τους χειρισμούς του υπουργείου, τονίζοντας ότι η ΑΗΚ ως η βασική καταναλωτής θα αρχίσει να το χρησιμοποιεί μετά το 2006 ενώ εντός του 2004 αναμένεται να λειτουργήσει νέος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργεί με μαζούτ.