You are here

Τι λέει ο Τύπος: Νομισματική χαλάρωση Κεντρική

19/09/2001 09:12
Με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια, 3 μόλις μέρες μετά την ανακοίνωσή της για σταθερότητα τους, ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης η εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τις ΣΠΕ, οι δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για ύπαρξη ικανοποιητικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Κύπρο και η ανακοίνωση του για σταθερότητα στις τιμές των καυσίμων μέχρι το τέλος του μήνα αλλά και το κεφάλαιο των ναυτιλιακών σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο απασχολούν τον Τύπο σήμερα.

Μειώνονται τα βασικά επιτόκια

Με τη χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των βασικών επιτοκίων ασχολείται η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Με ισχύ από αύριο Πέμπτη, το επιτόκιο δανεισμού μειώνεται στο 6% ενώ της αποδοχής καταθέσεων στο 3%. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δικαιολογώντας την απόφαση αυτή, τη χαρακτήρισε ως «προληπτική» έναντι στις συνθήκες διεθνούς οικονομικής ύφεσης, ενώ έκανε αναφορά και στην κακή πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι αυτή «εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία».

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής εξέτασε χθες τροποποιήσεις οι οποίες αφορούν την εναρμόνιση των Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες για εναρμόνιση των θεσμών λειτουργίας του συνεργατικού κινήματος με το νόμο που είχε ψηφισθεί στις αρχές του 2001.

Δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου στην Κύπρου

Η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει αύξηση στις τιμές πετρελαιοειδών κατά το τέλος του μήνα, γράφει η Οικονομία της Σημερινής. Αναφερόμενη σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, σημειώνει ότι υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου για 17 ημέρες ενώ ήδη αναμένεται την προσεχή Κυριακή νέο φορτίο με αργό πετρέλαιο. Υπάρχουν δε παραγγελίες για αργό πετρέλαιο που θα καλύψουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου τις ανάγκες μας σε πετρέλαιο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν έχει προς το παρόν επηρεαστεί και κυμαίνεται στα «ίδια προσδοκώμενα επίπεδα», ενώ τονίζει ότι δεν ισχύουν οι φήμες για μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων τουριστών με προορισμό το νησί μας.

Έκλεισε το κεφάλαιο ναυτιλία στις ενταξιακές

Η Κύπρος είναι η πρώτη υπό ένταξη χώρα που έκλεισε το κεφάλαιο Θαλάσσιων μεταφορών του Κοινοτικού Κεκτημένου, γράφει η Οικονομική Αλήθεια. Η εφημερίδα επικαλώντας τις δηλώσεις του γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αναφέρει ότι η κυπριακή νομοθεσία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εναρμόνισής της με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κάτι το οποίο επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση με την υιοθεσία σειράς μέτρων για βελτίωση της «κυπριακής σημαίας» σε θέματα ασφάλειας, υπηρεσιών, διατήρησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.

Αλλού γίνεται αναφορά στην αντικατάσταση του όρου «ανεξάρτητος έλεγχος» με τον όρο «εμπεριστατωμένη μελέτη», στις εκθέσεις που υποχρεώνονται να καταθέσουν οι εταιρείες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στο κυπριακό χρηματιστήριο. Οι μελέτες αυτές θα ετοιμάζονται από ανεξάρτητο λογιστή και αποτελεί συμφωνία μεταξύ ΣΕΛΚ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε πρόσφατη συνάντησή τους.