You are here

Τι λέει ο Τύπος: Ο περιφερειακός Δείκτης στο προσκήνιο

21/08/2001 09:26
Η τριμερής συνεργασία των χρηματιστηρίων Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με κοινό περιφερειακό Δείκτη, τα οριακά κέρδη που σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑΚ και η ανάκαμψη της Aqua Sol απασχολούν σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Ανεβοκατεβάσματα χθες στο ΧΑΚ – Πάνω ο Γενικός κάτω ο επίλεκτος Δείκτης

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών σε λίγες μέρες και εν τη απουσία σημαντικών εξελίξεων ξεκίνησε χθες η χρηματιστηριακή εβδομάδα γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε οριακή άνοδο 0,36% ενώ ο FTSE έχασε 0,26%, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο περιθώριο και τις «κερδοσκοπικές κινήσεις» να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πρωταγωνιστής ο τουριστικός κλάδος με ανάκαμψη της Aqua Sol.Για την κίνηση της μετοχής αυτής γίνεται εκτενής αναφορά σε άλλο σημείο της εφημερίδας.

Παράλληλα σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότηταςστο ΧΑΚ, τέθηκαν χθες οι βάσεις για συνεργασία των χρηματιστηρίων Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των τριών Προεδρείων των χρηματιστηρίων παρουσία της FTSE International, υπό την αιγίδα της οποίας θα λειτουργήσουν δύο περιφερειακοί Δείκτες που θα περιλαμβάνουν επιλεγμένες εταιρείες αλλά και παράγωγα και Αμοιβαία Κεφάλαια.

Ο Υπουργός Οικονομικών, γράφει σε άλλη είδηση ο Φιλελεύθερος, χαρακτήρισε τη μείωση των επιτοκίων ως θετικό βήμα ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του αναφορικά με τον τρόπο που θα επηρεάσει η μείωση αυτή το ΧΑΚ.

Κοινός Δείκτης για Κύπρο-Ελλάδα-Ισραήλ

Με τις εξελίξεις αναφορικά με τη συνεργασία των χρηματιστηρίων Λευκωσίας, Αθήνας και Τελ Αβίβ ασχολείται η Οικονομία της Σημερινής, αναφέροντας ότι η μελέτη από την FTSE Global Index Group για το θέμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στους στόχους της δημιουργίας του περιφερειακού Δείκτη είναι η ενθάρρυνση συμμετοχής και άλλων χρηματιστηρίων της περιοχής. Παράλληλα το ΧΑΑ σε ανακοίνωσή του δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Το τοπίο αναφορικά με τα κριτήρια για την εισδοχή των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα με την οριστικοποίησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του χρηματιστηρίου, γράφει επίσης η Σημερινή. Θα ακολουθήσει η εξέτασή τους από τον Υπουργό Οικονομικών και η αποστολή τους στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Σε μια άλλη είδηση, επισημαίνεται ότι ο ΠΑΣΕΧΑ περνά δύσκολες ώρες, ενόψει της ομοσπονδιοποίησής του. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου εξέφρασε στην εφημερίδα την ανησυχία του για την ανάληψη της προεδρίας από άτομα που θα χρησιμοποιήσουν τον ΠΑΣΕΧΑ για δικά τους συμφέροντα.

Συρρίκνωση κερδών για Ελλαδικές τράπεζες

Στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των Ελλαδικών τραπεζών, στοιχείο το οποίο διαφαίνεται από την δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων τους, αναφέρεται η Οικονομική Αλήθεια. Η εφημερίδα αναλύει την κατάσταση που επικρατεί συγκριτικά με περσινά στοιχεία αλλά και τη συνδέει με την πορεία των μετοχών στη Σοφοκλέους. Για το ίδιο θέμα γράφει η εφημερίδα ότι οι τράπεζες αναζητούν τώρα άλλες πηγές κερδοφορίας.

Αλλού γίνεται εκτενής αναφορά στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των αρχών των χρηματιστηρίων Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ και των Financial Times για τη δημιουργία κοινού περιφερειακού Δείκτη αλλά και στα προβλήματα που προκύπτουν και πρέπει να ξεπεραστούν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόθεση.