You are here

Tι λέει ο Τύπος: Οδηγίες από την Επ. Κεφαλαιαγοράς στο προσκήνιο

05/09/2001 09:18
Με την χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τη χειραγώγηση της αγοράς και τις προειδοποιήσεις της για πάταξη της δημιουργίας πλασματικής αγοράς ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων σήμερα.

Παράλληλα αναφορά γίνεται και στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για την ολοκλήρωση των προτάσεων αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος αλλά και στην αισιοδοξία των μελών της ΑΣΥΣΕΚΑ για επίλυση της εργατικής διαφοράς τους με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Εξάλλου σημειώνεται και η συνέχιση της αντιπαράθεσης στον ΠΑΣΕΧΑ αλλά και στην εκτίμηση της ΟΕΒ ότι το κράτος μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις με την υιοθέτηση νόμιμων τρόπων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί

Με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία περιέχει οδηγίες κόντρα στη χειραγώγηση τιμών και προειδοποιήσεις για όσους παρανομούν, ασχολείται η Οικονομία του Φιλελεύθερου.

Στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η πάταξη της χειραγώγησης της αγοράς και η διαφάνεια στις συναλλαγές. Στην ανακοίνωση αναφέρονται μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση αλλά και λίστα πράξεων που δημιουργούν πλασματική αγορά.

Σε μια άλλη είδηση, η εφημερίδα κάνει αναφορά στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για ολοκλήρωση των προτάσεων αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, γράφοντας ότι ήδη επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια στη βάση των προτάσεων του Αυστριακού καθηγητή Γκάσνερ ενώ θα επιτευχθεί συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα.

Αισιοδοξία για επίλυση διαφοράς μεταξύ ΑΣΥΣΕΚΑ – Κ.Α

Υπό τον τίτλο «Αισιοδοξία στην ΑΣΥΣΕΚΑ για συμβιβαστική λύση», η Οικονομία της Σημερινής γράφει ότι αναμένεται να βρεθεί η συμβιβαστική λύση για την επίλυση της διαφοράς των μηχανικών μελών της ΑΣΥΣΕΚΑ μέσα στις επόμενες δυο τρεις μέρες μετά την μεσολάβηση τρίτου ατόμου που δεν κατονομάζεται από την συντεχνία. Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει το κατά πόσον οι μεσολαβητές έχουν συννενοηθεί με τον Υπουργό Εργασίας ή τη μεσολαβητική επιτροπή του Υπουργείου.
Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν δρομολογήσει τη μέθοδο πώλησης εισητηρίων μέσω του διαδικτύου ακολουθώντας το παράδειγμα αεροπορικών εταιρειών στην Αμερική. Η μέθοδος αυτή θα επιφέρει τη μείωση του κόστους αλλά παράλληλα και τη μείωση του εισιτηρίου.

Αντιπαράθεσης συνέχεια στον ΠΑΣΕΧΑ

Ως «αντικαταστατική» χαρακτηρίζει ο υπό παραίτηση Πρόεδρος του Συνδέσμου επενδυτών Τάκης Κολέ, τη χθεσινή συνεδρία του ΠΑΣΕΧΑ γράφει η Οικονομική Αλήθεια. Σύμφωνα με τον κ. Κολέ στη συνεδρία δεν υπήρχε απαρτία έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, ενώ παράλληλα τη συνεδρία συγκάλεσαν δύο επιλαχόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην εκτίμηση της ΟΕΒ για δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα με τη θέσπιση νόμων που να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η εκτίμηση αυτή εκφράστηκε μετά την ενημέρωση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων από τον Έφορο Δημοσίων Ενισχύσεων αναφορικά με το νόμο περί ελέγχου δημοσίων ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο νόμος θεσπίστηκε στα πλαίσια της ευρωπαϊκής μας εναρμόνισης.