You are here

Τι λέει ο τύπος: ΟΧΙ στην παγοποίηση δανείων

19/10/2001 09:34
Οι νέες πρωτοβουλίες για την παγοποίηση των δανείων και οι έρευνες που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι τα κυριότερα άρθρα στο σημερινό οικονομικό τύπο, ενώ αλλού γίνεται αναφορά στη συνεδρία της Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου και στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αντιδρούν οι τράπεζες στην παγοποίηση χρεών

Αρνητικά αντιδρούν οι τράπεζες στις νέες πρωτοβουλίες των βουλευτών Γιώργου Λιλλήκα του ΑΚΕΛ και Δημήτρη Συλλούρη του ΔΗΣΥ για να βρεθεί λύση στο θέμα ελάφρυνσης των χρεών που προκύπτουν από τα «μετοχοδάνεια». Ο κ. Λιλλήκας προτείνει την παγοποίηση των χρεών για μια πενταετία κατά την οποία οι χρεώστες να πληρώνουν μόνο ένα ειδικό επιτόκιο της τάξης του 4%.
Με τη λήξη της περιόδου οι χρεώστες θα υποχρεώνονται να αποπληρώσουν σταδιακά το χρέος τους. Η θέση αυτή βρίσκει αντίθετες τις εμπορικές τράπεζες που αντιπροτείνουν ως τη μόνη εφικτή λύση την ανοχή, υπομονή και ελαστικότητα που επιδεικνύουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Σύμφωνα με το άρθρο του «Φ», οι λόγοι που βρίσκουν τις εμπορικές τράπεζες αντίθετες σε οποιαδήποτε παγοποίηση των δανείων είναι η ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας της κερδοφορίας τους αφού σε αντίθετη περίπτωση θα πληγεί η εικόνα τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα τονίζεται ότι το κόστος των όσων έχουν συμβεί στο Χρηματιστήριο πρέπει να το επωμιστεί το κράτος και όχι οι τράπεζες.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι αναβλήθηκε χθες η συζήτηση για το Β.Ο.Τ. στα αεροδρόμια αφού η σχετική έκθεση των αρμόδιων Επιτροπών Οικονομικών και Συγκοινωνιών της Βουλής δεν παραδόθηκε 48 ώρες πριν από τη συζήτηση, όπως προνοεί ο νόμος. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα κάνει αναφορά στην πιθανή περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Τράπεζας στις 2 Νοεμβρίου.

Πολλές οι εταιρείες στο Στόχαστρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Οι εφημερίδες «Αλήθεια» και «Σημερινή», καλύπτουν στα κύρια άρθρα τους την χθεσινή συνάντηση των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή η Επιτροπή διερευνά 103 υποθέσεις πιθανής παραβίασης του νόμου. Από τις 103 υποθέσεις, οι 25 αφορούν παραβίαση κλειστής περιόδου συναλλαγών, 17 αφορούν χρήση κεφαλαίων κατά διαφορετικό τρόπο από τον αναγραφόμενο στο ενημερωτικό δελτίο, 13 καταγγελίες επενδυτών, 9 περιπτώσεις μεγάλης απόκλισης από τις οικονομικές προβλέψεις, 7 υποθέσεις παραπλανητικής αγοράς μετοχών και 6 υποθέσεις παράξενων συναλλαγών.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Στο στόχαστρο 103 εταιρείες», επικεντρώνεται στην ανάγκη πρόσληψης από την Επ. Κεφαλαιαγοράς άλλων 25 ατόμων με σκοπό την ολοκληρωμένη επάνδρωση της αρχής και την ουσιαστική άσκηση ελέγχου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υποθέσεις δύο επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες παραβίασαν την χρηματιστηριακή νομοθεσία και κανονισμούς κατά την περίοδο 1999-2000, βρίσκονται στα χέρια του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας μετά από Οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

Η «Αλήθεια» είναι πολύ πιο καυστική αφού στον τίτλο της αναφέρεται σε σκόρπισμα λεφτών από τις εταιρείες και εγκλωβισμό των επενδυτών σε εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΧΑΚ και δεν πληρούν τα κριτήρια εισδοχής.

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην συζήτηση περί αυτοδυναμίας και οικονομικής ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κάτι που βρήκε αντίθετο τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο που τόνισε ότι η Επιτροπή «είναι πολιτειακό όργανο που δεσμεύεται να καταθέσει προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς υποστήριξε ότι «η οικονομική αυτοδυναμία θεωρείται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προϋπόθεση της πολιτικής ανεξαρτησίας της».