You are here

Τι λέει ο Τύπος: Πανικός και αγωνία σε χρηματιστήρια

18/09/2001 09:10
Οι μεγάλες πτώσεις των χρηματιστηρίων τόσο σε Ελλάδα και Κύπρο όσο και σε διεθνή επίπεδο, οι οποίες ακολούθησαν την εβδομάδα μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, απασχολούν τα Οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται στις συζητήσεις ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής χθες σχετικά με το ΦΠΑ και τις Ασφαλιστικές εταιρείες. Οι επιδράσεις των εξελίξεων στις ΗΠΑ στον τομέα των αερομεταφορών αλλά και τα παράπονα της Ερευνητικής Επιτροπής για ανάγκη ενίσχυσης της αποτελούν θέματα που απασχολούν σήμερα τον Τύπο.

Καταστροφικές ζημιές για ΧΑΚ και ΧΑΑ

Υπό τον τίτλο «Πανικός», η Οικονομία του Φιλελεύθερου, αναφέρεται στις τεράστιες απώλειες που καταγράφηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στους «καταστροφικούς ρυθμούς κατάρρευσης» των χρηματιστηρίων Κύπρου και Ελλάδας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Για το ΧΑΚ και το ΧΑΑ, η εφημερίδα αναφέρει ότι παρόλο που έχουν τους λιγότερους λόγους υποχώρησης, από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια και ενώ υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις στις οικονομίες των δύο χωρών, εντούτοις οι ζημιές που υπέστησαν χαρακτηρίζονται «καταστροφικές».

Σε μια άλλη είδηση αναφορικά με τον τομέα των αερομεταφορών, η εφημερίδα γράφει ότι η Ολυμπιακή υπέστη οικονομικό πλήγμα από ακύρωση 10 πτήσεων από και προς τις ΗΠΑ, ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν «σημαντικές ακυρώσεις κρατήσεων» και ότι οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά. Ταυτόχρονα όμως κρίνεται απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί σε κοινή σύσκεψη των αρμόδιων για τον τουρισμό φορέων.

Ασφαλιστικές και καταγγελίες για κακοδιαχείριση ενώπιον της Βουλής

Με τη σοβαρότητα των καταγγελιών ασφαλιζομένων εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών, που αφορούν κακό χειρισμό των επενδύσεών τους και παραπλάνηση των ιδίων από τις εταιρείες, ασχολείται η Οικονομία της Σημερινής. Το θέμα εξετάσθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης ποινικών αδικημάτων. Σε τέτοια περίπτωση, η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφασίστηκε η περαιτέρω συζήτηση του θέματος υπό την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναμένεται να δώσει σημαντικές διευκρινίσεις.

Και η Οικονομία της Σημερινής κάνει εκτενή αναφορά στις απώλειες που έχουν υποστεί τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στην μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,5%. Επίσης αναφορά γίνεται και στην παράλληλη με τη FED μείωση του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 3,75%.

Πιθανή παράταση εφαρμογής κανονισμών ΦΠΑ

Η έναρξη ισχύος των κανονισμών για το ΦΠΑ που έχουν κατατεθεί στη Βουλή πιθανόν να παραταθεί, σύμφωνα με την Οικονομική Αλήθεια. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό σε χθεσινή της συνεδρία η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μετά από αίτημα του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών να μελετήσει τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις των λογιστών και να απαντήσει στο κατά πόσον μέχρι το τέλος του χρόνου, που πρέπει κανονικά να εφαρμοστούν οι κανονισμοί, είναι σε θέση να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους αναλυτικά, για την σωστή πρακτική εφαρμογή του θέματος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ, εκφράζει παράπονα για το μειωμένο προσωπικό που διαθέτει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρώσει τη μελέτη που ετοιμάζει για το χρηματιστήριο. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την Οικονομική Αλήθεια, δηλώνει ότι θα ικανοποιηθεί το κάθε αίτημα της Επιτροπής για ενίσχυση του προσωπικού της.