You are here

Τι λέει ο Τύπος: Πανικός και απαισιοδοξία στο ΧΑΚ

17/07/2001 09:11
Ανατρέπεται η αισιοδοξία για σταθεροποίηση στο ΧΑΚ, ενώ ενισχύεται το κλίμα πανικού που επικρατεί στους επενδυτές τις τελευταίες μέρες, από τον αμείωτο ρυθμό απωλειών που καταγράφονται στο Γενικό Δείκτη, αναφέρουν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων σήμερα. Επίσης γίνεται αναφορά στην θετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο η οποία αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα σε λίγες μέρες.

GlobalSoft και Τράπεζες ανατρέπουν προσδοκίες ανάκαμψης του ΧΑΚ

"Ιδιαίτερα αποκαρδιωτική", χαρακτηρίζει η Οικονομία του Φιλελεύθερου, τη χθεσινή εξέλιξη στο χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 25 μηνών και το Δείκτη FTSE να κλείνει στο χαμηλότερό του σημείο. Οι πιέσεις που δέχθηκε η GlobalSoft, συνοδεύτηκαν από σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών τίτλων με αποτέλεσμα να "ανατρέπεται η προσδοκία για σταθεροποίηση της αγοράς μέσω ανάκαμψης των τραπεζών".

Για τη μετοχή της GlobalSoft, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες προέρχονται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες αφού "η πτώση της τιμής δεν μπορεί πλέον να εξηγηθεί απλώς και μόνο με επίκληση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας ή των αναμενόμενων κερδών της για φέτος".

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρει την άποψη άλλου αναλυτή, σύμφωνα με την οποία η "εταιρεία δεν έχει πείσει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις πιέσεις πάνω στη μετοχή της".

Ξεπουλημάτων αρχή.........

Με χαμηλές τιμές ξεκίνησαν χθες οι καλοκαιρινές εκπτώσεις, γράφει η Οικονομική Σημερινή. Τα "ξεπουλήματα" θα διαρκέσουν 7 εβδομάδες, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εμπορίου για επίσπευση της έναρξής τους κατά δύο εβδομάδες και επέκταση της λήξης τους κατά μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στη Σημερινή, ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου, "η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη", για την κίνηση στα καταστήματα και την απόδοση των εκπτώσεων. Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι οι τιμές είναι και φέτος στα ίδια χαμηλά επίπεδα και αναμένεται "περισσότερο αυξημένη κίνηση από τους καταναλωτές", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παράνομες προσφορές εκπτώσεων που έχουν προβεί ορισμένοι καταστηματάρχες τονίζοντας ότι απαίτηση της ΠΟΒΕΚ είναι να τεθεί "τάξη και νομιμότητα".

Θετική η έκθεση του Δ.Ν.Τ. για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο

Πολύ κολακευτική είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη λειτουργία και εποπτεία υπεράκτιων χρηματοοικονομικών οργανισμών στην Κύπρο, αναφέρει η Οικονομική Αλήθεια στο κύριο άρθρο της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, αναμένει το "τελικό ΟΚ" από το Δ.Ν.Τ. για να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση που ετοίμασε ο οργανισμός, μετά τη επίσκεψή κλιμακίου του στην Κύπρο για διερεύνηση ισχυρισμών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η "εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του εφόρου ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται επαρκής" αναφορικά με τη εποπτεία της λειτουργίας υπεράκτιων χρηματοοικονομικών οργανισμών στην Κύπρο. Επίσης αναφέρεται ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στον εντοπισμό ιδιοκτητών και στην καταγγελία υπόπτων συναλλαγών, αλλά αυτό δεν θεωρείται από τον κ. Αυξεντίου αρνητικό σχόλιο, εφόσον όπως ο ίδιος ανέφερε "περιθώρια για βελτίωη υπάρχουν πάντα".