You are here

Τι λέει ο τύπος: Παρτίδες «πιλόττας» στη Βουλή

22/11/2001 09:27
Η χθεσινή συνεδρία των επιτροπών ελέγχου και οικονομικών της Bουλής είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τον σημερινό οικονομικό τύπο. Σε άλλα θέματα έχουμε «την αντεπίθεση των Κ.Α.» για αντιμετώπιση της κρίσης, τα μέτρα για τον τουρισμό τα οποία θα κατατεθούν στο υπουργικό την ερχόμενη Τετάρτη και τα νέα στοιχεία που έδωσε η Ε.Ε. για τις οικονομίες των υπό ένταξη χωρών. Αλλού έχουμε την εξέταση 41 υποθέσεων κατά εταιρειών οι οποίες αρνήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα σε επενδυτές. Σύμφωνα με την ανώτερη δικηγόρο της Δημοκρατίας, πολλές παρόμοιες υποθέσεις αποσύρονται μόλις αυτές φτάσουν στα δικαστήρια, αφού υπό την απειλή των δικαστηρίων οι εταιρείες «πείθονται» να επιστρέψουν τα χρήματα στους επενδυτές.

Παίζουν την πιλόττα στον πόντο

Με επεισόδια έκλεισε η χθεσινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Bουλής κατά την οποία παρόντες ήταν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του συνδέσμου χρηματιστών οι οποίοι αποχώρησαν από την συνεδρία. Λόγος της αποχώρησης τους ήταν ο χαρακτηρισμός του κ. Πουργουρίδη για το Σύνδεσμο των Χρηματιστών που στην κυριολεξία τον παρομοίασε με «σύνδεσμο πιλόττας του Άη Δομέτη». Ο κ. Χριστόδουλος Έλληνας απαίτησε όπως ο χαρακτηρισμός αποσυρθεί, κάτι που δεν έγινε και τότε ο πρόεδρος του συνδέσμου χρηματιστών αποχώρησε εκφράζοντας τη λύπη του. Συγκρίνοντας την περίπτωση των Σορόκκου και Χαραλάμπους με αυτή των Χρηματιστών, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι, εάν οι χρηματιστές αποχώρησαν τότε οι πρώτοι «έπρεπε να πάνε στο Καστελόριζο». Πάντως αναμένεται συνέχεια της «παρτίδας» αφού οι κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αποφασισμένες να φέρουν με το ζόρι τους Χρηματιστές μέσω κλήτευσης, την οποία δεν έχουν το νομοθετικό δικαίωμα να αρνηθούν.

Στην αντεπίθεση οι Κ.Α.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σημερινό τύπο οι Κυπριακές Αερογραμμές θα περάσουν στην αντεπίθεση για την αντιμετώπισης της κρίσης που προκλήθηκε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Σκοπός των Κ.Α. είναι, να διεισδύσουν σε ξένες αγορές για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τις μειωμένες πτήσεις στην Κύπρο, από άλλες αερογραμμές, λόγω της εγγύτητας του νησιού στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Λοϊζίδης χαρακτήρισε καλή την περίοδο για κάτι τέτοιο, αφού «οι άλλοι μπορεί να έχουν μειωμένο πρόγραμμα πτήσεων προς το νησί». Παράλληλα οι προορισμοί που δεν είναι κερδοφόροι θα εγκαταλειφθούν, ενώ θα γίνει και μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του κόστους και κατά συνέπεια των ναύλων, για πτήσεις κάτω από μια ώρα με την παροχή λιγότερου φαγητού και την χρησιμοποίηση ενός λιγότερου αεροσυνοδού.

«Εν αναμονή των μέτρων Ρολάνδη

Την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσει στο Υπ. Συμβούλιο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κρίσης στον τουρισμό ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Ρολάνδης. Τα μέτρα αναμένεται να είναι σαφώς αναβαθμισμένα και θα δίνεται έμφαση στο θέμα της φορολογίας των αεροδρομίων. Μέσω των μέτρων θα γίνει και μια προσπάθεια ικανοποίησης των απαιτήσεων των ξένων τουριστικών πρακτόρων.