You are here

Τι λέει ο Τύπος: Προς έγκριση το σταθεροποιητικό στη Βουλή

08/10/2001 09:38
Η ένταξη των ναυτιλιακών εταιρειών, η Globalsoft, το σταθεροποιητικό ταμείο αλλά και η ύφεση στην οποία οδεύει η παγκόσμια οικονομία είναι τα κύρια θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου που επισκιάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις μετά την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Στο ΧΑΚ οι ναυτιλιακές
Με τίτλο «Στο πάτωμα οι ναυτιλιακές» φιλοξενεί το κύριο άρθρο του ο «Φιλελεύθερος» το οποίο αναφέρεται στην έγκριση των 30 κριτηρίων που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για ένταξη ναυτιλιακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Το άρθρο αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα στη χειρότερη, για το ΧΑΚ και τις υπό ένταξη εταιρείες περίοδο, ενώ χαρακτηρίζει την έγκριση των 30 προϋποθέσεων ως τυπική αφού έγιναν μικρές αλλά όχι ουσιώδες αλλαγές. 23 κριτήρια αφορούν συνεχείς υποχρεώσεις των εταιρειών, 5 αφορούν υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή ενώ τα κριτήρια 29 και 30 αφορούν το συνάλλαγμα διαπραγμάτευσης που θα είναι η κυπριακή λίρα και την άμεση αναστολή της διαπραγμάτευσης του εκδότη σε περίπτωση παραβίασης οποιασδήποτε προϋπόθεσης, αντίστοιχα.

Αλλού, η εφημερίδα κάνει αναφορά στην μετοχή της Globalsoft και χαρακτηρίζει καθοριστική την ερχόμενη βδομάδα για την εταιρεία αφού ενδέχεται να επανέλθει σήμερα στο «χρηματιστηριακό πίνακα του ΧΑΚ» και θα φανεί κατά πόσο η αγορά «έχει αρχίσει σταδιακά να αφομοιώνει τις επιπτώσεις» από τις πρόσφατες εξελίξεις. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε επικοινωνία με την αντίστοιχη Αμερικάνικη εποπτική αρχή.

Βαίνει προς απόρριψη το σταθεροποιητικό;
Με λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας ανατροπής των αρνητικών ενδείξεων όσον αφορά την έγκριση του σταθεροποιητικού ταμείου, θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής ο υπουργός οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης, σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Ο κ. υπουργός αναμένεται να εστιάσει τις προσπάθειες του στην ανεξάρτητη διαχείριση του ταμείου και «δεν αποκλείεται να κάνει αναφορά και στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επιτείνουν την αβεβαιότητα στις αγορές και καθιστούν ευάλωτο το κυπριακό χρηματιστήριο». Στη συνέχεια του το άρθρο αναφέρει πως αναμένεται με ενδιαφέρον και η θέση που θα πάρει ο υπουργός στο ζήτημα για την διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια με εφάπαξ και ασφάλιστρα.

Πολλές αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία
Σε άρθρο της η «Σημερινή αναφέρεται στην συσσώρευση κακών νέων στην παγκόσμια οικονομία με ειδικές αναφορές στην αύξηση της ανεργίας σε Ιαπωνία και Γαλλία αλλά και στην ανακοίνωση της Ιταλικής «Φίατ» για προσωρινή απόλυση 20,000 εργαζόμενων, εξαιτίας του τρομοκρατικού κτυπήματος στις ΗΠΑ.

Aλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απόρριψη του αιτήματος τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων, για παροχή αποζημίωσης σε περίπτωση που πληγεί ο τουρισμός λόγο των διεθνών εξελίξεων που δημιουργήθηκαν μετά το συμβάν της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εμπορίου κ, Ρολάνδη, η κυβέρνηση θα τονώσει τον τουρισμό και όχι τις ιδιωτικές εταιρίες που ευημερούν περισσότερο από εταιρίες των υπολοίπων κλάδων.