You are here

Τι λέει ο τύπος: Προς Εναρμόνιση των ΕΠΕΥ

05/11/2001 09:19
Όπως κάθε Δευτέρα, λίγα είναι τα θέματα οικονομικού περιεχομένου που παρουσιάζονται στον καθημερινό τύπο. Τα κυριότερα θέματα αφορούν το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕΥ το οποίο, αφού εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο, «πάει» για έγκριση στη Βουλή και η αύξηση που παρουσιάζει το εμπορικό έλλειμμα μέχρι τον Ιούλιο. Αλλού γίνεται αναφορά στο «φορολογικό πακέτο», το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης αναφορά γίνεται και στις εισπράξεις του κράτους από το ΦΠΑ οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση 25%.

Στόχος η σωστή λειτουργία και εποπτεία των ΕΠΕΥ

Μετά την έγκριση που έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στο νομοσχέδιο για τις ΕΠΕΥ (Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών), το θέμα οδεύει προς τη Βουλή για έγκριση. Μέσω του νομοσχεδίου αποσαφηνίζονται οι όροι και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κάθε κατηγορία «παροχής επενδυτικών υπηρεσιών» και καθορίζονται τα εποπτικά σώματα που θα είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία των ΕΠΕΥ. Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε βάση των προτάσεων και εισηγήσεων του εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη και μετά από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κυβέρνησης, Κεντρικής Τράπεζας, Χρηματιστηρίου, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των Μελών του ΧΑΚ. Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης και την εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο όσον αφορά τη λειτουργία των ΕΠΕΥ.

Θεαματική η αύξηση του εμπορικού μας ελλείμματος

Αυξημένο κατά 29,8% παρουσιάζεται το εμπορικό έλλειμμα μέχρι τον Ιούλιο αφού σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,5% και παράλληλα οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν μόνο κατά 6,5%.

Διάλογος επί της ουσίας για το φορολογικό

Το υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει σήμερα τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος. Σε περίπτωση που το Υπ. Συμβούλιο εγκρίνει τις προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει προς την κατάθεση των εισηγήσεων του ενώπιον της Βουλής για ουσιαστικό διάλογο.