You are here

Τι λέει ο τύπος: Προστριβές και αντιπαραθέσεις για τον προϋπολογισμό

16/10/2001 09:49
Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είναι το κύριο θέμα του σημερινού οικονομικού τύπου. Κατά την συνάντηση, η οποία είχε ως σκοπό την ανάλυση του κρατικού προϋπολογισμού, συζητήθηκαν θέματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις διεθνείς εξελίξεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα, η εναρμόνιση και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την Ε.Ε. καθώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Αλλού γίνεται αναφορά στις εισηγήσεις του κ. Ρολάνδη για στήριξη του τουρισμού και σε έρευνα της υπηρεσίας Standard & Poor’s για την πορεία που ακολούθησαν οι χρηματαγορές ανά το παγκόσμιο.

Ανοιχτό το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης

Τη φορολογική μεταρρύθμιση επέλεξε ως το σημαντικότερο θέμα που προέκυψε από τη χθεσινές συζητήσεις για τον προϋπολογισμό η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος επέκρινε την κυβερνητική εισήγηση για μηδενικό όφελος για το κράτος μετά από την φορολογική μεταρρύθμιση τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και εναρμόνιση χωρίς να πληρώσουμε», αναφέρεται στο άρθρο της. Η εισήγηση έγινε ευπρόσδεκτη από τον υπουργό ενώ ο κ. Σταύρος Ευαγόρου χωρίς να απορρίψει την πρόταση επεσήμανε ότι το σύστημα έχει και ρόλο αναδιανομής πλούτου αφήνοντας έτσι ανοιχτό το θέμα για συζήτηση στις αρχές Νοεμβρίου. Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με το άρθρο, αναμένεται να υπάρξει μείωση από 4.5% σε επίπεδα λίγο πάνω από το 4% ενώ ελαφρά μείωση αναμένεται να παρατηρηθεί και στο δημοσιονομικό έλλειμμα από 2.7% σε 2.6%.

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα κάνει αναφορά στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα των μετοχών που βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης και το νομοσχέδιο των ΕΠΕΥ. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, αυτό που απασχολεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων διαπραγμάτευσης των μετοχών ούτως ώστε να αποφεύγεται ο εγκλωβισμός επενδυτών. Για το θέμα των ΕΠΕΥ η Επιτροπή καλείτε να καταθέσει σύντομα τις εισηγήσεις της για την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου.

Η πτώση στο ΧΑΚ δεν επηρέασε την κατανάλωση

Η «Σημερινή» κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα λεφτά που χάθηκαν στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού το 80% των χρημάτων προέρχονταν από καταθέσεις και μόνο το 20% από δάνεια. Ο υπουργός ανάφερε επίσης ότι η κατανάλωση δεν έχει επηρεαστεί από την πτώση στο ΧΑΚ.

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα φιλοξενεί τις εισηγήσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για στήριξη του τουρισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού τα μέτρα αυτά δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν για να συνάδουν με τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η κρίση έχει ήδη δείξει τα δόντια της

Την κριτική που δέχθηκε ο υπουργός από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας που εξάγγειλε επέλεξε ως το σημαντικότερο της θέμα η εφημερίδα «Οικονομική Αλήθεια». Η κριτική στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ενώ γίνεται εξαγγελία για λιτότητα, υπάρχει παντελής έλλειψη εισηγήσεων για δημοσιονομικές περικοπές. Λάδι στη φωτιά έριξε στη συνέχεια η αποκάλυψη της πρόθεσης του υπουργού να καταθέσει νομοσχέδιο για την δημιουργία 450 θέσεων στο δημόσιο που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εναρμόνισης με την Ε.Ε.

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα κάνει αναφορά σε έρευνα της υπηρεσίας Standard & Poor’s σύμφωνα με την οποία το ΧΑΚ κατέχει την πρώτη θέση σε απώλειες παγκοσμίως από την αρχή του 2001.