You are here

Τι λέει ο τύπος: Πρόταση παγοποίησης μετοχοδανείων

14/11/2001 09:47
Ποικίλουν τα θέματα που παρουσιάζονται στα κύρια άρθρα του σημερινού οικονομικού τύπου, με σημαντικότερα να είναι αυτά της πρότασης που κατατέθηκε για παγοποίηση των μετοχοδανείων, και τους νέους όρους διαπραγμάτευσης των μετοχών των Globalsoft.com και New Marathon που ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στα κύρια θέματα παρουσιάζεται και η αντίδραση των διεθνών χρηματαγορών στην ανακοίνωση ότι η πτώση του αεροπλάνου στη Νέα Υόρκη οφειλόταν σε ατύχημα και όχι σε τρομοκρατική ενέργεια. Σημαντική είδηση κρίνεται επίσης και η εμπλοκή επενδυτικής εταιρείας σε διαφαινόμενο σκάνδαλο επιλεκτικής επέκτασης οικιστικών ζωνών στην Πάφο, ενώ σε άλλα άρθρα γίνεται αναφορά στις επικείμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις με την παράθεση απόψεων διάφορων πολιτικών, οργανώσεων και συνόλων.

5χρονη παγοποίηση των δανείων προτείνει ο Λιλλήκας

Σε πρόταση για παγοποίηση των δανείων σύναψε ο κ. Λιλλήκας παλαιότερες εισηγήσεις του αναφορικά με το θέμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ», η πρόταση Λιλλήκα προνοεί την παγοποίηση των δανείων για μια περίοδο πέντε χρόνων κατά την οποία οι δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο το επιτόκιο, ενώ με τη λήξη της περιόδου να αρχίσει η απόσβεση των δανείων βάση των οικονομικών δυνατοτήτων της κάθε οικογένειας. Όσον αφορά τις ανησυχίες των εμπορικών τραπεζών για μειωμένη κερδοφορία κατά την πεντάχρονη περίοδο, η εισήγηση είναι όπως η Κ. Τράπεζα να πληρώνει ψηλότερο επιτόκιο στις εμπορικές για τις καταθέσεις που αυτές διατηρούν στην Κ. Τράπεζα. Το άρθρο κάνει επίσης αναφορά και στα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Cyprus College για λογαριασμό της Κ.Τ. και σύμφωνα με την οποία 7,500 νοικοκυριά έχουν καθυστερημένες δόσεις ή δεν έχουν πληρώσει καθόλου δόσεις. Η πρόταση δεν απορρίφθηκε ούτε από την Κεντρική αλλά ούτε και από το υπ. Οικονομικών γεγονός που κρίνει θετικό ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Απόκρυψη του βάθους για GLC και NMT ζητά η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Την απόκρυψη του βάθους «ζήτησης και προσφοράς» κατά την προσυνεδρία, ζήτησε ως νέο όρο στην διαπραγμάτευση των GLC και NMT η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο όρος αυτός θα βοηθήσει στο να μην δημιουργούνται πλασματικές εικόνες σχετικά με την τιμή των μετοχών που πιθανών να εκμεταλλευτούν κάποιοι. Παράλληλα αναφέρεται ότι έχουν εντοπιστεί ορισμένες ύποπτες πράξεις για τις οποίες ζητήθηκαν εξηγήσεις. Η εφημερίδα «Αλήθεια» επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Μάριου Κληρίδη σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Κληρίδης φέρεται να είπε ότι «οι όροι που έχουν υιοθετηθεί δεν διαμορφώνουν σωστές τιμές για τους εν’ λόγω τίτλους».

Κλίμα αισιοδοξίας στα ξένα χρηματιστήρια

Θετική ήταν η αντίδραση των ξένων χρηματαγορών στην ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι η πτώση του αεροπλάνου στη Νέα Υόρκη δεν οφειλόταν σε τρομοκρατικό κτύπημα αλλά σε ατύχημα. Το πιο πάνω σε συνάρτηση με την επιβεβαίωση ότι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, περιήλθε στα χέρια των συμμάχων εκτιμούνται ως εξελίξεις που ενέργησαν ως τροχοπέδη στις ρευστοποιήσεις και ενίσχυσαν την ψυχολογία των επενδυτών. Στη συνέχεια του άρθρου η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις χρηματιστών οι οποίοι δίνουν την δική τους εκτίμηση για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο ΧΑΚ όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις.

Στις προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις γίνεται για μια ακόμα μέρα αναφορά από τον οικονομικό τύπο του τόπου. Ο «Φ» φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Προδρόμου που έκανε στη Stockwatch, και σύμφωνα με τις οποίες πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον εταιρικό φόρο θα ωφελήσουν όχι μόνο τις εταιρείες αλλά και τον χρηματιστηριακό θεσμό. Σε άλλα συναφές άρθρα γίνεται αναφορά στον φόρο κατανάλωσης για πετρελαιοειδή, αφού ο συγκεκριμένος φόρος θα εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους κατάργησης του φόρου για γεωργικές, κτηνοτροφικές και οικιακές χρήσεις. Όσον αφορά τις καταργήσεις εκπτώσεων για παιδιά, σύζυγο και τόκους, η Οργάνωση Πολυτέκνων αντιδρά έντονα στις αλλαγές υποστηρίζοντας ότι είναι ισοπεδωτικές και άδικες, αφού δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η οικογένεια αλλά αντιθέτως τιμωρείται.