You are here

Τι λέει ο τύπος: Προτεινόμενες λύσεις Χρηματιστών

31/10/2001 09:15
Ο Σύνδεσμος Χρηματιστών εξήγγειλε χθες τις εισηγήσεις του αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σημερινό οικονομικό τύπο, παρατηρείται σύγκλιση απόψεων των χρηματιστών και της κυβέρνησης όσον αφορά την πορεία πλεύσης που πρέπει να ακολουθηθεί για ανασυγκρότηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Αλλού γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες απεργίες στα αεροδρόμια ως μέτρα αντίδρασης προς την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου Β.Ο.Τ., ενώ στα κύρια θέματα περνά και η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία θα υπάρξει ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού που αναμένεται να ληφθούν, όπως επίσης και το θέμα των τιμών των καυσίμων και των εισηγήσεων που θα υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το θέμα.

Β.Ο.Τ.: Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

Τα απεργιακά μέτρα στα αεροδρόμια αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και αύριο αφού αμφότερες πλευρές, απεργοί και κυβέρνηση, εμμένουν στις θέσεις τους. Το έναυσμα για απεργιακά μέτρα έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου Β.Ο.Τ., κάτι που βρίσκει αντίθετες τις συντεχνίες, που όμως δεν υποστηρίζουν την λήψη απεργιακών μέτρων στο παρόν στάδιο. Το προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε σε απεργιακά μέτρα χωρίς την συγκατάθεση των συνδικαλιστικών κινημάτων στα οποία ανήκουν, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, τα οποία αδυνατούν να μεταπείσουν τα μέλη τους. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Σημερινή», ο υπ. Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση επηρεασμό των κεκτημένων των εργαζομένων.

Οι εισηγήσεις Χρηματιστών

Ο Σύνδεσμος Χρηματιστών έδωσε χθες στη δημοσιότητα υπόμνημα με εισηγήσεις για λύση των προβλημάτων του Χρηματιστηρίου που παρουσιάζεται ως κύριο θέμα από τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων «Ο Φιλελεύθερος» και «Αλήθεια». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα παρατηρείται σύγκλιση απόψεων των χρηματιστών και της κυβέρνησης όσον αφορά την πορεία πλεύσης που πρέπει να ακολουθηθεί για ανασυγκρότηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Σύμφωνα με το υπόμνημα τα προβλήματα του χρηματιστηρίου περιφέρονται γύρω από την έλλειψη ρευστότητας, την μειωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και την οικονομία. Προτείνουν την (1) άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με επένδυση κεφαλαίων, είτε αυτά προέρχονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είτε λέγονται Σταθεροποιητικό ταμείο, (2) εφαρμογή νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με το διεθνές περιβάλλον και όχι με την πορεία του ΧΑΚ και τέλος (3) φορολογικές τροποποιήσεις που να προνοούν μείωση του εταιρικού φόρου και φοροαπαλλαγή για τους επενδυτές που έχασαν και φορολογικά κίνητρα στην προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οι χρηματιστές προτείνουν επίσης τη δημιουργία «Αναβαθμισμένης Αγοράς» για τις εταιρείες που έχουν τα ανάλογα προσόντα και τηρούν τα κριτήρια.

Κουτσουρεμένα τα μέτρα στήριξης του τουρισμού

Κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάρξει ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού που αναμένεται να ληφθούν. Ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης είναι όσα απόμειναν αφότου κατατέθηκαν στον Έφορο Δημοσίων Ενισχύσεων, o οποίος μη μπορώντας να πράξει διαφορετικά απέρριψε αρκετά από τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης λόγω των δεσμεύσεων έναντι της Ε.Ε. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις Ρολάνδη, το Υπουργείο του είναι αναγκασμένο να εστιάσει τις προσπάθειες στήριξης του τουρισμού γύρω από μια ενισχυμένη διαφημιστική καμπάνια.

Αλλού αναφέρεται και η διαφωνία μεταξύ Κ.Ο.Τ. και Υπουργού για το κατά πόσο πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία γραφείου του Κ.Ο.Τ. στην Ιαπωνία ή όχι. Ο Κ.Ο.Τ. αναφέρει, ότι οι προσπάθειες έλκυσης τουρισμού από τη συγκεκριμένη χώρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και έτσι η λειτουργία του γραφείου κρίνεται ασύμφορη για τον οργανισμό. Από την πλευρά του ο Υπουργός, κ. Ρολάνδης, τόνισε ότι εκφράστηκαν παράπονα από τους Ιάπωνες για το κλείσιμο του γραφείου και τόνισε ότι τυχόν κλείσιμο του θα ήταν λάθος. Και οι δύο φορείς επικρίθηκαν έντονα για την αποτυχία τους να διεισδύσουν στην Ιαπωνική αγορά την στιγμή μάλιστα που μεγάλος αριθμός τουριστών από τη χώρα αυτή επισκέπτεται την Ελλάδα.

«Αμετάβλητες οι τιμές καυσίμων»

Στο κύριο άρθρο της η «Σημερινή» κάνει αναφορά στο θέμα των τιμών των καυσίμων οι οποίες θα παραμείνουν ως έχουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει στα κόμματα την δημιουργία ταμείου ισορρόπησης τιμών το οποίο θα καλύπτει τυχόν ζημιές των εταιρειών. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης άρχισε επαφές με τα κόμματα σε μια προσπάθεια κατάργησης της επιδότησης των εταιρειών πετρελαιοειδών.