You are here

Τι λέει ο τύπος: £1 δισ. επενδύθηκε στο ΧΑΚ από τα νοικοκυριά

13/11/2001 09:17
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Ερευνών του Cyprus College που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας, φιλοξενούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού οικονομικού τύπου. Η έρευνα κάλυψε συνολικά 2017 νοικοκυριά και διαφάνηκε ότι 868 από αυτά επένδυσαν στο χρηματιστήριο, αριθμός που φέρνει την Κύπρο στις ψηλότερες θέσεις ανά το παγκόσμιο. Άλλο κοινό θέμα που παρουσιάζεται στον σημερινό οικονομικό τύπο είναι η επάνοδος των Globalsoft και New Marathon στο πάτωμα, που συνοδεύτηκε από μεγάλη άνοδο και για τις δύο μετοχές. Αλλού έχουμε την αυριανή συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, κατά την οποία θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των εισαγγελικών και αστυνομικών ερευνών.

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί ...φτωχότεροι

Ένα δισεκατομμύριο λίρες επενδύθηκαν συνολικά από τα νοικοκυριά στο ΧΑΚ εκ’ των οποίων τα £825 εκ. προήλθαν από αποταμιεύσεις και τα £245 εκ. από δανεισμό. Αυτό απορρέει από έρευνα που έκανε το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας. 868 από τα 2017 νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα επένδυσαν στο χρηματιστήριο κατά μέσο όρο £13,130, ποσό που ισοδυναμεί με τον ετήσιο μισθό. Όσον αφορά στους κερδισμένους και χαμένους, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έρευνας δήλωσε ότι μέσω του χρηματιστηριακού θεσμού οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού πρώτοι ρευστοποίησαν οι παλιοί επενδυτές που προέρχονται κυρίως από τα πιο εύπορα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας.

GLC & NMT: Επάνοδος με άνοδο

Η επάνοδος των Globalsoft και New Marathon στο πάτωμα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου σημαδεύτηκε από μεγάλες ανόδους και για τις δύο μετοχές παρά το υπό όρους διαπραγμάτευση τους. Τόσο η Globalsoft όσο και η New Marathon εκμεταλλεύτηκαν στα μέγιστα το επιτρεπόμενο εύρος διακύμανσης της τιμής τους και έκλεισαν με κέρδη 11,25% και 10,92% αντίστοιχα, διαψεύδοντας έτσι όσους πίστευαν πως οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρέαζαν αρνητικά την πορεία των δύο μετοχών.

Ο Γεν. Εισαγγελέας ενημερώνει για την πορεία των ερευνών

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη και των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία θα υπάρξει και ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα για την πορεία των ερευνών εναντίον προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με το άρθρο του «Φ», κατά την συνάντηση αναμένεται να τεθεί θέμα αναθεώρησης του Δικαίου της Απόδειξης, αφού κοινοβουλευτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο σχέδιο αποτελεί εμπόδιο στην πορεία των ερευνών. Μετά την συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα οι Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής θα συνεχίσουν την εξέταση των πρώην εποπτικών αρχών αναφορικά με την έγκριση εισδοχής της εταιρείας MarkeTrends στο πάτωμα.

Σε άλλα θέματα γίνεται αναφορά στις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν τα Χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι πτωτικές τάσεις που παρουσίαζαν ενισχύθηκαν με το άκουσμα των νέων για την πτώση αεροπλάνου στη Νέα Υόρκη για την οποία εκφράστηκαν φόβοι ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Στα σημαντικά θέματα περνά και η παραδοχή του Εκπρόσωπου Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, κ. Τάσσου Αγγελή, ότι διεξάγεται έρευνα για σκάνδαλο που αφορά την έκδοση 4 δωρεάν εισιτηρίων σε αδελφή διευθυντικού στελέχους της Γιουροσύπρια.

Αλλού έχουμε τη κατ’ επείγουσα, όπως χαρακτηρίζεται, έγκριση από τη Βουλή για σύναψη εξωτερικού δανείου ύψους £500 εκ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρεογράφων αξίας 300 εκ. δολαρίων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αναπτυξιακά έργα των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών.