You are here

Τι λέει ο τύπος: «Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις» για φορολογικό

06/11/2001 09:34
Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στο φορολογικό σύστημα είναι το κυριότερο θέμα που παρουσιάζεται στο σημερινό οικονομικό τύπο αφού το «πακέτο» των φορολογικών μεταρρυθμίσεων εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλα θέματα γίνεται αναφορά στην επικείμενη επαναδιαπραγμάτευση υπό όρους των μετοχών των Globalsoft και New Marathon Tours, όπως επίσης και στην αυριανή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, κατά την οποία θα συνεχιστεί η έρευνα για την πορεία του ΧΑΚ με την εξέταση των Χρηματιστών. Αναφορά γίνεται και στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του κονδυλίου των £4 εκάτ. για τον τουρισμό, με το ενδεχόμενο αύξησης του να παραμένει ανοικτό, το οποίο θα διατεθεί για διαφήμιση και προβολή της Κύπρου ως τουριστικό κέντρο, σε μια προσπάθεια αποτροπής των αρνητικών εξελίξεων που προδιαγράφονται για τον τουρισμό του νησιού.

Εναρμόνιση με Ε.Ε. και Απλοποίηση τα ζητούμενα

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την χθεσινή συνεδρία του ενέκρινε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω των μεταρρυθμίσεων, που χαρακτηρίζονται ως ριζοσπαστικές από τον οικονομικό τύπο, επιδιώκεται η απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος και η εναρμόνιση του με το σύστημα που επικρατεί στην Ευρώπη. Οι άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις αφορούν μέτρα για αύξηση του εισοδήματος της κυβέρνησης κυρίως μέσω της σταδιακής αύξησης του ΦΠΑ και την υποβολή διάφορων φόρων κατανάλωσης. Παράλληλα το «πακέτο» προωθεί φορολογικές ελαφρύνσεις όπως είναι η αλλαγή του συντελεστή φορολογητέου εισοδήματος και η κατάργηση της Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα. Μεταρρυθμίσεις προβλέπονται και για τον εταιρικό φόρο με κυριότερη αυτή της εξίσωσης του εταιρικού φόρου για υπεράκτιες και εγχώριες επιχειρήσεις. Το «πακέτο» προβλέπει επίσης την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων όπως αύξηση της βασικής σύνταξης, αύξηση δημοσίων βοηθημάτων, αύξηση επιδόματος τέκνου.

Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν πλήρως εντός του 2003 και θα υλοποιηθούν σε δυο στάδια.

Ξανά στο πάτωμα υπό όρους η GLC και η NMT

Κατά την αυριανή του συνεδρία αναμένεται να αποφασίσει το συμβούλιο του χρηματιστηρίου για την υπό όρους επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των GLC και NMT. H Επ. Κεφαλαιαγοράς εισηγήθηκε χθες την «υπό όρους επαναδιαπραγμάτευση» των προαναφερθέντων μετοχών με γνώμονα το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι. Η εισήγηση προνοεί μειωμένες μεταβολές στις τιμές των δυο μετοχών με +10% και –10% κατά την προσυνεδρία και με μόνο +1% και –1% κατά την κανονική διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης.

Εν αναμονή των κινήσεων της ΑΣΠΙΣ για Marketrends

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Marketrends ανακοίνωσε ότι η ΑΣΠΙΣ απέκτησε το 4,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας έτσι το ενδιαφέρον του ελληνικού ομίλου για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέσω της οποίας επιδιώκει κάθοδο στην Κύπρο. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Παύλος Ψωμιάδης, επικεφαλής της ΑΣΠΙΣ, και ο Λάμπρος Χριστοφή, εκτελεστικός πρόεδρος της MFS. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Φ», ενδιαφέρον υπάρχει από ακόμα δύο εταιρείες από το εξωτερικό, μια ελληνική και μια γερμανική. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι δυο μεγαλομέτοχοι της εταιρείας, Αντρέας Αλωνεύτης και Βάσος Χατζηθεοδοσίου, πώλησαν εξ’ ολοκλήρου τις μετοχές που κατείχαν στην MFS.

Σε άλλα θέματα γίνεται αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου αφού απομένει πολλή δουλειά και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Σε άλλες εξελίξεις έχουμε τις επαφές Λοϊζίδη, Πρόεδρου του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, με ευρωπαϊκές εταιρείες σε μια προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μ. Ανατολής. Αναφορά γίνεται επίσης και στο θέμα του Β.Ο.Τ. για τα κυπριακά αεροδρόμια αφού η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται στην τελική της ευθεία.