You are here

Τι λέει ο τύπος: Σήμα S.O.S. για τουρισμό

21/11/2001 09:23
Αρνητική τροπή προδιαγράφεται στην πορεία της επικείμενης συνάντησης μεταξύ Κληρίδη – Ντενκτάς, μετά από την κοινοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής που απόστειλε ο τελευταίος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω της οποίας ζητά στην ουσία την εξίσωση του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όσον αφορά τον οικονομικό τύπο, ως σημαντικότερο θέμα κρίνεται αυτό του τουρισμού με τις αρνητικές εξελίξεις στην προσέλευση τουριστών στην Κύπρο και οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο για αντιμετώπιση της κατάστασης. Αλλού έχουμε το θετικότατο κλίμα που υπάρχει στο Χρηματιστήριο και ως συνεπακόλουθο την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των εταιρειών για εισδοχή.

Σήμα κινδύνου για τον τουρισμό

Αποφασισμένος να κάνει το παν για ανατροπή της αρνητικής κατάστασης που δημιουργείται σε βάρος του τουριστικού μας προϊόντος παρουσιάζεται ο κ. Ρολάνδης. Αφ’ ενός, η μικρή απόσταση που μας χωρίζει από την Μέση Ανατολή και αφ’ ετέρου, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την συμπερίληψη της Κύπρου στην «γκρίζα» ζώνη των χωρών που θεωρούνται «επικίνδυνες». Ο κ. Υπουργός δέχτηκε έντονη κριτική για την απαράδεχτη, όπως χαρακτηρίστηκε, καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης. Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα τα μέτρα που πρότεινε παλαιότερα ο κ. Ρολάνδης όπως και ορισμένες νέες προτάσεις που αφορούν κυρίως την μείωση ή ακόμα και την κατάργηση των τελών επιβίβασης, προσγείωσης, απογείωσης. Στο μεταξύ, πιέσεις έρχονται και από τους ξένους διοργανωτές ταξιδιών οι οποίοι ζητούν να έχουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου ολοκληρωμένη εικόνα για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Θετικότατο το κλίμα στο ΧΑΚ

Οι απανωτές άνοδοι και ο χτεσινός μεγάλος όγκος συναλλαγών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο δείκτης έκλεισε χτες πάνω από τις 145 μονάδες και ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα £17 εκ. Συνεπακόλουθο του θετικού κλίματος που επικρατεί είναι και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από πλευράς εταιρειών για ένταξη στο ΧΑΚ. Στη λίστα αναμονής βρίσκονται 115 εταιρείες.

Γεύση ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου

Σε άλλα θέματα έχουμε την έλευση του ευρώ, το οποίο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου του 2002 στις 12 από τις 15 χώρες μέλη της Ε.Ε. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα εφοδιαστεί με τα πρώτα χαρτονομίσματα από την αντίστοιχη της Ελλάδος πριν από τις 14 Δεκεμβρίου ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει τις εμπορικές τράπεζες του τόπου πριν από την ημερομηνία που τίθεται σε κυκλοφορία το νέο νόμισμα.

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Η πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια θα επηρεάσει και τις εργασιακές σχέσεις αφού αναμένονται σημαντικές αλλαγές στους τομείς της απασχόλησης, της εργατικής νομοθεσίας, της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, της κοινωνικής προστασίας, της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων, της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία και του κοινωνικού διαλόγου. Τα πιο πάνω προκύπτουν από έρευνα που ετοιμάστηκα για λογαριασμό του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών.