You are here

Τι λέει ο Τύπος: Σημαντικά οφέλη για την Επ. Κεφαλαιαγοράς

03/10/2001 10:00
Ποικίλουν τα θέματα που παρουσιάζονται στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τις επαφές του Μάριου Κληρίδη στην Αθήνα και με την έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την New Marathon. Επίσης, αναφορά γίνεται στις Κυπριακές Αερογραμμές και στη στάση που θα κρατήσουν στο ζήτημα κάλυψης των ασφαλίστρων όπως και στο θέμα της ανάθεσης, κατασκευής και διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.

Στόχος η παράλληλη γραμμή πλεύσης

Η συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μάριου Κληρίδη, με τον Ελλαδίτη ομόλογο του, Σταύρο Θωμαδάκη, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις σε θέματα όπως την παρακολούθηση της αγοράς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τη δημοσιοποίηση εταιρειών, απασχολεί σήμερα το «Φιλελεύθερο».

Κατά την συνάντηση ο κ. Θωμαδάκης ενημέρωσε τον κ. Κληρίδη για το θεσμικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης όπως επίσης και για αυτό που διέπει την επιτήρηση των ΕΠΕΥ. Δόθηκε, επίσης, η σχετική ελληνική νομοθεσία για να μελετηθεί η δυνατότητα εφαρμογής της στην Κύπρο. Το σημαντικότερο όφελος για την κυπριακή Επ. Κεφαλαιαγοράς εντοπίζεται στην εμπειρία της ελληνικής εποπτικής αρχής και στη δημιουργία προϋποθέσεων εκπαίδευσης κυπρίων λειτουργών στην Ελλάδα.

Σε άλλο θέμα που απασχολεί το «Φιλελεύθερο» γίνεται αναφορά στο πιθανό ναυάγιο στο οποίο οδηγείται η πρωτοβουλία του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου να συλλέξει προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση του θεσμού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κεφαλαιαγορά: Προς τρεις κατευθύνσεις κινείται η Έρευνα για τη New Marathon

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», η Επ. Κεφαλαιαγοράς απέστειλε έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ, σύμφωνα με την οποία θα εστιάσει την έρευνά της για την εν λόγο εταιρεία σε τρία σημεία που έχουν να κάνουν με τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας 12 μήνες μετά την εισαγωγή της, την πραγματοποίηση πράξεων από μέλη του Δ.Σ. κατά την κλειστή περίοδο πριν την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας και στο κατά πόσο δικαιούται ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αιμίλιος Θωμά να οφείλει στην εταιρεία το ποσό των £1,947,865.

Την Τελική τους θέση διαμορφώνουν τα κόμματα

Σε άρθρο της εφημερίδας «Σημερινή» γίνεται αναφορά στο θέμα της ανάθεσης, κατασκευής και διαχείρισης των αεροδρομίων του τόπου σε στρατηγικό επενδυτή. ΔΗ.ΣΥ και ΔΗ.ΚΟ τάσσονται υπέρ της πρότασης ενώ το ΑΚΕΛ εναντίον. Το ΚΙΣΟΣ, αν και είχε ζητήσει τρίμηνη ή εξάμηνη αναβολή στη λήψη σχετικής απόφασης, θα τοποθετηθεί επί του θέματος κατά τη συνάντηση της ολομέλειας της βουλής, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι απόψεις των μονοεδρικών κομμάτων της βουλής.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αναμονή των Κυπριακών Αερογραμμών για την απόφαση της Ε.Ε. που θα κρίνει την στάση του αερομεταφορέα για το θέμα κάλυψης ασφάλιστρων που προέκυψε λόγο του τρομοκρατικού κτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ. Η απόφαση της Ε.Ε. θα «είναι η θέσπιση μιας κοινής πολιτικής για όλες τις αεροπορικές εταιρίες» που θα βοηθήσει στην εναρμόνιση των Κ.Α. με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρίες.