You are here

Τι λέει ο τύπος: Σκληρές «μάχες» στο φορολογικό «μέτωπο»

29/11/2001 09:16
Τα πλείστα θέματα που παρουσιάζονται στον σημερινό οικονομικό τύπο σχετίζονται με την συνέδρια της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τη μεικτή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Bουλής αναφορικά με την κατάσταση στο ΧΑΚ. Άλλα θέματα είναι οι αποφάσεις της χθεσινής σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου για τον τουρισμό και η πορεία της Κύπρου στην Ευρώπη, αφού άλλο ένα κεφάλαιο έχει κλείσει θετικά για την Κύπρο.

Αντίθετες οι απόψεις για το φορολογικό

Στο κύριο άρθρο του οικονομικού ένθετου του Φιλελεύθερου παρουσιάζεται η έναρξη του «πολέμου» για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις των διαφόρων εκπροσώπων των κομμάτων και του υπουργού Οικονομικών.
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτησε χθες τις κυβερνητικές προτάσεις για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και όπως διαφάνηκε από την χθεσινή «πρώτη», αφ’ ότου κατατέθηκε ολόκληρη η πρόταση ενώπιον των κομμάτων, η μάχη θα είναι σκληρή αφού από τη μια ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ διαφωνούν και από την άλλη η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι μέσω των προτεινόμενων φορολογικών μεταρρυθμίσεων ευνοούνται τα ψηλά αμειβόμενα στρώματα και οι εταιρείες εις βάρος των χαμηλά αμειβομένων στρωμάτων ενώ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τους βασικούς στόχους των μεταρρυθμίσεων που είναι η απλούστευση του συστήματος και η εναρμόνιση με την Ε.Ε.

«Πολλοί θα μπουν φυλακή»

«Σημερινή» και «Αλήθεια» φιλοξενούν ως κύριο άρθρο τους την χθεσινή μεικτή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκαν οι κ.κ. Χριστόδουλος Έλληνας και Σταύρος Αγρότης. Οι δυο, όπως αναφέρει η «Αλήθεια» δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων σε μια προσπάθεια να διαφανούν οι τρόποι με τους οποίους εκτελούσαν παράτυπες πράξεις μέλη του συνδέσμου χρηματιστών. Σύμφωνα με την «Αλήθεια», ο κ. Πουργουρίδης σε κάποια φάση της συνεδρίας φέρεται να δήλωσε «και πορίσματα θα βγουν…και πολλοί θα μπουν στην φυλακή». Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου οι οποίες αναφέρονται σε κόντρα μεταξύ λειτουργών του υπ. Οικονομικών και αξιωματούχων του ΧΑΚ με αποτέλεσμα νομοσχέδια που ετοίμασε το ΧΑΚ για κάλυψη νομοθετικών κενών να παραμένουν σκόπιμα αναξιοποίητα.

Στα ίδια «μήκη κύματος» κινείται και το άρθρο της «Σημερινής» αναφορικά με το ίδιο θέμα, που τονίζει όμως το γεγονός ότι η μεικτή Επιτροπή Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να δώσει γραπτές εξηγήσεις για την αποϋλοποίηση και τη νομοθεσία για το ΧΑΚ.

£10 εκ. τελικά για στήριξη του τουρισμού

Αλλού η «Σημερινή» κάνει αναφορά και στη χθεσινή σύσκεψη του Υπ. Συμβουλίου κατά την οποία εγκρίθηκε κονδύλι ύψους £10 εκ. για πρόσθετη διαφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως θετική εξέλιξη από τουριστικούς παράγοντες.