You are here

Τι λέει ο Τύπος - ΣΟΚ στο ΧΑΚ!

12/07/2001 09:18
Η συνεχής κατρακύλα του Δείκτη στο ΧΑΚ, η δραματική επαναδιαπραγμάτευση των τίτλων της GlobalSoft στο πάτωμα, ο πανικός των επενδυτών και οι εκτιμήσεις χρηματιστών για την πορεία του κυπριακού χρηματιστηρίου, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Επίσης αναφορά γίνεται και στο διορισμό και τα σχέδια του νέου Προέδρου και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας ο ΓΔ ΧΑΚ-Διπλό limit down της GlobalSoft

Η τρομακτικών διαστάσεων πτώση της GlobalSoft στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση συνέτεινε στην πτώση του ΓΔ του Χρηματιστηρίου στα χαμηλότερα επίπεδα της διετίας, γράφει στην πρώτη του σελίδα ο Οικονομικός Φιλελεύθερος.

Η επαναφορά της μετοχής της GlobalSoft στο πάτωμα, ύστερα από μονοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης, συνοδεύτηκε από μαζικές πωλήσεις των τίτλων της, στην προσπάθεια των μετόχων της «να περιορίσουν τις ζημιές τους σε μια στιγμή που η εταιρεία βρίσκεται στη δίνη δικαστηριακών και άλλων περιπετειών».
Το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της GlobalSoft είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2000 όταν άρχισε τη διαπραγμάτευσή της στο ΧΑΚ.

Στο ίδιο θέμα ο Οικονομικός Φιλελεύθερος αναφέρεται στις εκτιμήσεις χρηματιστών για «τραγικές εξελίξεις στο ΧΑΚ», αφού την ελεύθερη πτώση της GlobalSoft, συνοδεύει η εξίσου δραματική κατρακύλα του τραπεζικού κλάδου.


Εντοπισμός μετόχων της GlobalSoft από την Οικονομική Αλήθεια-Διαψεύδουν αναφορές της εταιρείας για εκβιασμούς

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Οικονομικής Αλήθειας, «οι μόνοι μέτοχοι της GlobalSoft [οι οποίοι ήγειραν ενώπιον δικαστηρίου ενστάσεις] είναι μία εταιρεία και ένας ιδιώτης». Ο ιδιώτης μέτοχος, Γιώργος Μιχαήλ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ποτέ δεν είχε απαιτήσεις από την GlobalSoft για καταβολή σημαντικών ποσών ως αντάλλαγμα για να αποσύρει την ένστασή του στην επικύρωση της απόφασης μέσω δικαστηρίου, για μετατροπή μετοχών κατηγορίας Α και Β σε δικαιώματα αγοράς.

Ο κ. Μιχαήλ, συνεχίζει η Οικονομική Αλήθεια, δεν επεδίωξε ποτέ να παραμείνει σε εκκρεμότητα η δικαστική διαδικασία, αλλά απλώς άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά του ενώπιον του δικαστηρίου.
Η εφημερίδα «προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της GlobalSoft Λυκούργο Κυπριανού για επιβεβαίωση των προαναφερθέντων, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Ποια τα σχέδια του νέου Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Απόλυτο σεβασμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλει ο νέος Πρόεδρός της, Μάριος Κληρίδης, αναφέρει η Οικονομική Σημερινή.

Το στίγμα των προσπαθειών του για την πενταετή θητεία του έδωσε χθες ο Δρ Μάριος Κληρίδης μετά τον διορισμό του από τον Υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «θα πρέπει να τυγχάνει του σεβασμού που τυγχάνουν η Κεντρική και οι Εμπορικές Τράπεζες».

Επίσης στα άμεσα σχέδιά του είναι η συμμόρφωση της Κυπριακής Κεφαλαιαγοράς με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα εργαστούν με στόχο «ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής στο κεφαλαιώδες ζήτημα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός».

Ο νέος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άκης Χατζηπιερής, στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε στην Οικονομική Σημερινή, ότι το «κύριο μέλημα της νέας Επιτροπής θα είναι η αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας, ενώ όπου χρειάζεται θα γίνουν οι απαραίτητες εισηγήσεις για βελτίωση της νομοθεσίας έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργική».

Στο ίδιο δημοσίευμά της η Οικονομική Σημερινή αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στο διορισμό των υπολοίπων τριών μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επειδή «κανένας από αυτούς δεν αποδέχθηκε , επικαλούμενος προσωπικούς λόγους».